3,2-ről 3,9-re

Nagyot javítottak a magyar GDP-n londoni elemzők

2019. május 13. 14:02
A korábbi becslésnél jóval kevésbé fog hatni a magyar gazdaságra a Morgan Stanley szerint az euróövezet lassulása.

Londoni makrogazdasági elemzők szerint a magyar gazdaság a korábban vártnál ellenállóbbnak bizonyult az euróövezet növekedési lendületének lassulásával szemben, és ez a magyarországi növekedési előrejelzések javítását indokolja.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja az európai felzárkózó térségről összeállított, hétfőn bemutatott 56 oldalas év közepi helyzetértékelésében felidézi, hogy a komorabbá váló euróövezeti kilátások miatt nemrég még lejjebb vitte az idei magyar növekedésre adott előrejelzését.

A magyar gazdaság azonban az idei első negyedévben „figyelemreméltó mértékben ellenállónak” bizonyult a valutauniós növekedési környezet romlásával szemben, és a tavalyi utolsó negyedévben is erőteljes növekedési pályán volt. A ház ennek alapján az eddigi 3,3 százalékról 3,9 százalékra javította a magyar hazai össztermék (GDP) idei egész évi növekedésére szóló prognózisát, és jövőre is még 3,2 százalékos növekedéssel számol a magyar gazdaságban.

(MTI)

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Növekszik, mielőtt csökkenne - (c) Vértes András, GKI

Válaszok:
hátakkor | 2019. május 13. 16:45

Majd, amikor a szlovák, lengyel államadósság felmegy 80% fölé, és azt leépítik 70, 60 körülire, akkor lehet az ő átlagbérükről beszélni.
A magyar pénz egy része megy az extra törlesztésre, emiatt nem emelhet a béreken.
Mellesleg, jön a nyár, ilyenkor van az, hogy a magyar korrupció egy időre eltűnik az agymosási demagóg-kelléktárból és igyekeznek a számokhoz visszatérni.
Aztán januárban megint kezdődik elölről: "Az orbáni korrupció teszi tönkre a gazdaságot...", majd jön a május-június.

Ilyenkor már könnyű, holnapután jön ki az első negyedéves adat 5% körül.

De a középtávú kilátások..

"Parádés első negyedéve lehetett magyar gazdaságnak. A hónapról hónapra meglepetéseket hozó termelési és fogyasztási adatok legalábbis arra utalnak, hogy akár még az előző negyedévekben látott magas számoknál is nagyobb lehetett a GDP-növekedés. A Portfolio által megkérdezett elemzők prognózisainak konszenzusa szerint a GDP-növekedés 5,1%-os lehetett, ez megegyezik az előző két negyedév kiigazítatlan adatával. A bizonytalanság azonban óriási: az előrejelzések 4,2 és 6% között szóródnak."
https://www.portfolio.hu/gazdasag/magyarorszag-paradezhatott-felrobbant-a-gazdasag.1.323967.html

"Az előző két negyedévben 5,1-5,1%-os, azaz rendkívül gyors éves növekedést produkált a magyar gazdaság és az első negyedévben megjelent adatok afelé mutatnak, hogy ehhez képest még akár tovább is gyorsulhatott a növekedésünk. Ez pedig azt jelentené, hogy példátlan ütemű lenne a magyar GDP növekedése. Közben ezzel együtt az is igaz lehet, hogy a magyar adat előtt egy órával megjelenő német növekedés nem lesz valami acélos, hiszen az első negyedévi német konjunktúra-indikátorok folyamatos romlást mutattak, igaz közben például a fogyasztási és építőipari adatok erősre sikeredtek."
https://www.portfolio.hu/gazdasag/mindenkit-megdobbenthet-a-szerdai-magyar-bejelentes.12.323841.html

Németországnak aranyat érnek a migránsok akik növelik a fogyasztást és a lakásépítést. ;-)
Szerintem még kellene pár millió belőlük és akkor a német gazdaság csúcsokat döngetne.

"a magyar allamadossag csak tavaly kb 1500/1300 millio dollarral/euroval novekedett..."
A szlovák, cseh, lengyel az mennyivel?

Te hülye, egyre növekszik, de vajon miért, állat?
Azért, mert voltak, akik a tőkeadósságot létrehozták a kölcsönfelvételekkel, f.szfej.

"a fidesz az igerte, hogy eltakaritja a maszopos szarkupacot"

Nem tudom volt-e ilyen igéret, de az elvtàrsak ügyködnek rajta maguk is. Mint egyes küzdősportokban. Az ellenfél energiàit maga ellen fordítod könnyedèn. Amúgy meg sztem jól tartottàk magukat az elvtàrsak. Nagyjàból kimàsztunk a posztkommunizmusból. Heller 90 èvrs.

Nem kilenc, nagyjából bő hét (7) : 2011-12 tájára tehető a világgazdválságos duplawé grafikon második (kisebb) völgyének alja.

A mostani hírre aztán a VértesAndrásos szakértőket valami fájdalom ütés biztosan kerülgeti...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés