Kiderült, melyik a világ legkevésbé feminista országa

2019. május 12. 16:20

Meg fognak lepődni!

A YouGov-Cambridge Globalism Project 23 országban, 25 ezer megkérdezésével készített kutatást az emberek feminizmushoz való viszonyáról – írja a The Guardian. A kutatás meglepő eredményt hozott: a női emancipáció élvonalában járó Dánia egyike a világ legkevésbé feminista országainak.

A dán nők csupán negyede vallja magát feministának, Svédországban 46%-uk. Még érdekesebbek a #MeToo-mozgalommal kapcsolatos kérdésekre adott válaszok: a férfiak 4%-a és a nők 8%-a mondta azt, hogy nagyon pozitív képe van a mozgalomról (Svédországban 16% és 34% ez az arány), a megkérdezettek több mint harmada pedig elutasítja a #MeToo-t. Sokatmondó adat az is, hogy a dánok közel harmada elfogadhatónak tartja, hogy az attraktív nőknek utánafüttyögjenek az utcán – csak Nigériában megértőbbek a jelenség iránt. 

Karen Ellemann esélyegyenlőségi miniszter három éve azt nyilatkozta, hogy nem tartja magát feministának, a The Guardian riportere által az utcán megszólaltatott dán asszonyok közül is csak kevés érzi magáénak a jelzőt. Egy megkérdezett szerint a dán nők közül sokan azt szeretnék, ha férfi honfitársaik jobban hasonlítanának a dél-európai urakra, és jeleznék, hogy jól néznek ki. Egy egyetemi professzor pedig arról beszél: egy viccesnek szánt megjegyzésért vagy egy érintésért nem bélyegeznek meg valakit szexistaként. 

A magukat feministának vallók aránya az egyes országokban:

A #MeToo-mozgalmat elutasítók aránya:

A füttyögést elfogadók aránya:

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148267

Ajánljuk még a témában