A Jobbik kétharmados arányban számolja fel önmagát

2019. május 12. 09:34

Apáti Bence
Magyar Nemzet

Ellenzékből egy év alatt húszról hat százalékra szabadesni…

„Az indokoltnál kevesebb szó esett idáig a Závech Reserach legutóbbi közvélemény-kutatásáról. A keveset taglalt kutatás adatai azt mutatják, hogy történelme legnagyobb bukása előtt áll a Kálmán Olga–Simicska Lajos–Vona Gábor alkotta triumvirátus által néppártosított, elcukisodott Jobbik. Ami persze nem nagy meglepetés. Sőt! A legkevésbé sem az. Az igazi meglepetés inkább az, hogy mi a búbánatos fittyfenétől volt ilyen sokáig 18-20 százalékon az identitását és lelkét teljesen fel- és eladó Jobbik.

Ez az igazi talány, de miután erről se nekem, se a közvetlen környezetemben lévőknek nincs logikusnak tűnő magyarázatuk, maradjunk inkább a könnyebben elemezhető népszerűségvesztésnél. A Jobbikot tehát jelenleg hat százalékon mérik. Ami a tavalyi, áprilisi választási eredményt figyelembe véve azt jelenti, hogy a Jobbik szavazóinak bő kétharmadát elvesztette. Kicsivel több, mint egy év alatt. Ez olyan döbbenetes mértékű népszerűség-csökkenés, amire talán még nem is volt példa a rendszerváltás óta.

Nem elképzelhetetlen, hogy ha okos politológusok sokáig kutatnának az emlékezetükben, akkor találnának olyan politikai tömörülést, amely kormányzása során valami brutális megszorítócsomag bejelentése, majd bevezetése után, esetleg egy milliárdos korrupciós botrány következtében ehhez hasonló népszerűségvesztést bírt produkálni, de ellenzékből egy év alatt húszról hat százalékra szabadesni… Nos, ilyen esetet valószínűleg még nem jegyeztek még fel a modern kori demokráciák történetében.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148252

Ajánljuk még a témában