Nyolcvanöt embert mentettek ki egy bajbajutott hajóból Málta partjainál

2019. május 11. 11:22

A máltai miniszterelnök szerint az NGO-k akaratukon kívül ugyan, de bátorítják az embercsempészeket.

Nyolcvanöt embert mentettek ki a máltai hatóságok egy bajba jutott bárka fedélzetéről Málta partjainál – közölte szombaton a szigetország haditengerészete.

Az illegálisan Európába igyekvő emberek állapotáról és nemzetiségéről a máltai hatóságok egyelőre nem közöltek információkat. 

Pénteken Tunézia partjainál is felborult egy menekülteket szállító hajó, a balesetben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a tunéziai hatóságok szerint több mint hatvanöten vesztették életüket. Ugyancsak pénteken a líbiai haditengerészet 213 migránst fordított vissza a Földközi-tengeren.

A Földközi-tengeren keresztül útnak indulók – főként a szubszaharai országok állampolgárai – illegálisan igyekeznek Európába jutni, gyakran az életük kockáztatásával.

Idén januárban Joseph Muscat máltai miniszterelnök azzal vádolta a nem kormányzati szervezetek (NGO) migránsokat mentő hajóit, hogy a Földközi-tengeren végzett tevékenységükkel akaratukon kívül bátorítják az embercsempészeket, akik így egyre több embert indítanak útnak Európa felé.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148226

Ajánljuk még a témában