Bevándorlás-kivándorlás

Mennyi magyar vándorolt ki?

2019. május 11. 11:49
Az EU-n belüli kivándorlás és bevándorlás tagállami adatait összegezte a Politico a minapi cikkében. Az Eurostat számai alapján azt is bemutatják, mennyi magyar élhet az EU különböző tagországaiban, és mennyi uniós állampolgár telepedett le hazánkban.

A Politico oldalán április 30-án megjelent elemzés célja, hogy grafikák és ábrák segítségével – elsősorban az Eurostat 2018-as adataira építve – bemutassa az Európai Unión belüli vándorlás és letelepedés tendenciáit. Az elemzés azon személyeket vizsgálja, akik valamely európai uniós tagállam állampolgáraként egy másik európai uniós tagállamban telepedtek le. A cikk e személyekre az „expat” elnevezést használja.

Az adatok szerint összesen 17,1 millió fő él az állampolgárságától eltérő uniós tagállamban. A 17,1 millió fő 45 százaléka Németországban és az Egyesült Királyságban telepedett le. A más tagállamban letelepedettek száma 2014 és 2018 között mintegy 3 millió fővel emelkedett, amely Magyarország és Spanyolország kivételével minden tagállamban megmutatkozott.

A szerző (Arnau Busquets Guàrdia) megállapítása, hogy azok az országok, amelyekből több állampolgár telepszik át egy másik tagállamba, kevesebb bevándorlót és letelepedőt fogadnak a többi tagállamból.

A legtöbb uniós állampolgár Németországban (4,2 millió fő), az Egyesült Királyságban (3.6 millió fő) és Spanyolországban (1.8 millió fő) telepedett le 2018-ban. A legkevesebb uniós állampolgár Litvániába (6,1 ezer fő), Lettországba (6,19 ezer fő) és Bulgáriába (13,1 ezer fő) érkezett 2018-ban letelepedés céljával.

A más tagállamban letelepedettek száma összességében mintegy 3 millió fővel (18,97 százalékkal) emelkedett 2014 és 2018 között. Magyarország és Spanyolország kivételével az emelkedés minden uniós tagállamban azonosítható.

A más tagállamban letelepedettek száma a legnagyobb mértékben Romániában (+174,89%), Máltán (+153,53%) és Észtországban (+141,25%) növekedett 2014-2018 között, annak ellenére, hogy az ezekben az országban letelepedettek száma néhány tízezres. Az adatok mögött meghúzódó okokat a Politico elemzése nem ismerteti.

A két legtöbb uniós állampolgárt befogadó tagállamban (Németországban és az Egyesült Királyságban) a letelepedettek számának változásában 32 és 38 százalékos emelkedés volt tapasztalható 2014 és 2018 között.

Továbbra is Romániát sújtja leginkább a kivándorlás: az adatok szerint Románia lakosságának 14,6 százaléka él valamely más uniós tagállamban. A románok legnagyobb számban (1.19 millió fő) Olaszországban telepedtek le, de arányuk magas Spanyolországban (673,59 ezer fő), Németországban (586,59 ezer fő) és az Egyesült Királyságban (332,35 ezer fő) is. Romániát ebben az esetben sorrendben Litvánia (lakosságának 11,8 százaléka él más tagállamban), Horvátország (lakosságának 10,7 százaléka él másik tagállamban), Portugália (lakosságának 10,6 százaléka él másik tagállamban) és Bulgária (lakosságának 10,4 százaléka él másik tagállamban) követi. 

A legkevesebb állampolgár Németországból és Franciaországból (1,2 – 1,2 százaléka a lakosságuknak) telepszik át egy másik tagállamba, de az Egyesült Királyság (1,4 százalék), valamint Svédország, Spanyolország és a Cseh Köztársaság (mindhárom országban 1,6 százalék) esetén is az állampolgárok kevesebb, mint 2 százaléka telepedett le egy másik tagállamban.

A V4-országok 2018. évi adataiban jelentős különbségek mutatkoznak. A más tagállamból betelepültek száma 2018-ban a Cseh Köztársaság esetén 219,35 ezer fő, Magyarország esetén 77,9 ezer fő, Szlovákia esetén 55,95 ezer fő és Lengyelország esetén 33,1 ezer fő volt.  A fentiek azt mutatják, hogy a Cseh Köztársaságba 2018-ban majdnem háromszor annyian települtek be, mint Magyarországra, ugyanez az arány Szlovákiával összevetve már közel négyszeres, Lengyelország esetén pedig több mint hétszeres.

Magyarország a 2018. évi adatokat tekintve a középmezőny alján helyezkedik el (a 18. helyen). Annak ellenére, hogy kismértékben mérséklődött a letelepedési céllal érkező uniós polgárok száma, még mindig hazánk számít a második legnépszerűbb letelepedési célpontnak a visegrádi országok tekintetében. Magyarországra minden uniós tagállamból érkeznek állampolgárok letelepedési szándékkal: legnagyobb számban Romániából (22.747 fő), Németországból (17.879 fő) és Szlovákiából (9.652 fő). 

A legkevesebb magyar az elemzés adatai szerint Lettországba, Litvániába és Bulgáriába települt ki.

 
Habár Ciprus, Málta és Spanyolország esetén az elemzés nem közölt adatokat, összegzően megállapítható, hogy közel 450 ezer magyar települt át az Európai Unió egy másik tagállamába.
 
 
A más tagállamba kitelepedett magyar állampolgárok száma:
 
Németország
190.647
 
Egyesült Királyság
96.018
 
Ausztria
77.113
 
Hollandia
14.107
 
Szlovákia
10.248
 
Írország
9.379
 
Olaszország
8.288
 
Svédország
7.296
 
Belgium
6.611
 
Franciaország
6.181
 
Cseh Köztársaság
5.372
 
Dánia
5.009
 
Románia
4.457
 
Finnország
1.907
 
Luxembourg
1.828
 
Lengyelország
813
 
Görögország
792
 
Horvátország
680
 
Portugália
597
 
Szlovénia
586
 
Észtország
199
 
Bulgária
136
 
Litvánia
55
 
Lettország
30
 
Ciprus
nincs adat
 
Málta
nincs adat
 
Spanyolország
nincs adat
 
Összesen
448.349
 
 
 

Összesen 180 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A cél ebből a szempontból mindegy, az a lényeg, hogy az adott országban be van jelentkezve. Csak ezzel az adattal tudnak számolni, ugyanis senkit nem kérdeznek meg, hogy munkavállaló vagy letelepedő, ami majdnem ugyanaz.

Ez olyan kulonleges matematika, amelyikben folyton tagul az egesz szamok tere. Van ugye euklideszi, bolyai meg a holokausztikus.

"pl. brit allampolgarsaghoz kotelezo megszuntetned az addigit"???
Az unokámnak megvan mind a kettő.

Hány magyar ment ki kényszerűségből?
Hány magyar maradt volna megfelelőbb körülmények, lehetőségek mentén inkább itthon?
Hány magyart tarthattunk volna itthon, körültekintőbb, átgondoltabb, időben történő ténykedések mentén?
Érzi hiányát az ország a kivándorolt tömegnek?
Mit tervez a jelenlegi fiatal generáció? Ki hol képzeli el jövőjét?
Hogyan alakul országunk demográfiai helyzete, egészségügyi ellátórendszere, a munkahelyek feltöltöttsége, az ország ellátása, eltartása a jelenben és jövőben?
Hátradőlhetünk?

"Miért ne működhetne (szervezett, a világszervezetek, közösségek által támogatott formában) egy tömegesebb migrációs rendszer, melynek keretében akár nagyobb közösségek is költözhetnének a Föld különböző régiói között?"
Azért, te fogalmatlan vén hüje bolsevik, mert az endogám humán populációk személyiségjegyeiben döbbenetes nagy különbségek vannak
Tóth úr, halott már arról, hogy egy átlag szomáliai egy finn és egy norvég független vizsgálat tanúsága szerint életük folyamán egymillió eurónál is többe kerülnek az adófizetőknek? Hogy ők klánrendszerben élnek és az erőszakos bűnözésben, nemi erőszakban, gyilkosságokban olyan laza tízszeresen felülreprezentáltak az őslakos európaiakhoz képest?
Hogy az Európában született szomáliai gyerekek iskolai eredményessége még a mi cigányékainkét is alulmúlják.
Ezt emésztgesse, holnap átvesszük a pápuai fejvadászok problémakörét...

Nagyon lazán veszed a témát, pedig az a 450 ezer dolgozó ember nagyon hiányzik az országnak.

Mondtam/írtam én ilyet????
Te engem összekeversz a Párt lelkes híveivel akik Brüsszel ellen harcolnak.

A NER arisztokráciának erről nagyon más a véleménye...

Amúgy:
"Magyarország a második legnagyobb haszonélvezője az uniós forrásoknak, a jelenlegi hétéves periódusban 25 milliárd eurót kap, ami éves szinten a magyar GDP 2-3 százaléka - ez több mint a Marshall segély volt a második világháború után..."

Az a 450 ezer magyar fiatal nem tagja a NER arisztokráciának, úgyhogy ők maguk kell, hogy boldoguljanak.

Hogy akarnád itthon tartani a fiatalokat?
Röghöz kötnéd őket mint a középkorban tették ezt a jobbágyokkal?
Amúgy még az EU-ból kilépő Nagy-Britannia is várja a szakképzett munkaerőt, úgyhogy még az EU-ból történő kilépésünk sem tartaná vissza a tehetséges fiatalokat ha itthon nem találnak értelmes és jól fizető munkát.

A tények makacs dolgok:

http://index.hu/kulfold/eurologus/2016/06/02/tenyleg_megeri_az_eu-tagsag/

Te tényleg ennyire hülye vagy, hogy nem érted amit írok???

Szóval akkor ismét megkérdezem amit egyszer már megtettem és amire te nem válaszoltál:

"Hogy akarnád itthon tartani a fiatalokat?
Röghöz kötnéd őket mint a középkorban tették ezt a jobbágyokkal?
Amúgy még az EU-ból kilépő Nagy-Britannia is várja a szakképzett munkaerőt, úgyhogy még az EU-ból történő kilépésünk sem tartaná vissza a tehetséges fiatalokat ha itthon nem találnak értelmes és jól fizető munkát."

Hátha most sikerül megértened is azt amit olvasol!!

Igen.
A kérdésemre is válaszolsz???????????????????

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés