Jeffrey: Irán vonuljon ki Szíriából

2019. május 11. 11:31
Irán végleges kivonulását sürgette Szíriából az Egyesült Államok különmegbízottja.

Az Egyesült Államok elvárja Irántól az azonnali és teljes szíriai csapatkivonást, és nem fogja eltűrni, hogy Teherán a saját régiós pozíciójának erősítésére használja az északnyugat-szíriai hatalmi vákuumot – szögezte le James Jeffrey, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja a szaúdi tulajdonú pánarab as-Sark al-Avszat című napilapnak adottinterjújában.

Jeffrey hangsúlyozta, hogy Washington gazdasági eszközökkel továbbra is  nyomást fog gyakorolni Damaszkuszra annak érdekében, hogy a szíriai vezetés politikai változtatásokat hajtson végre. Kijelentette, hogy a Trump-adminisztráció nem tartja szükségesnek a Bassár el-Aszad vezette szíriai kormány leváltását, de továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Damaszkusz betartsa ENSZ Biztonsági Tanács vonatkozó, 2254-es számú határozatát, amely egyebek mellett előírja az ENSZ égisze alatt tartandó választásokat az országban.

Sürgetik a tűzszünetet

A diplomata elítélte továbbá az arab országban a kormányerők és a lázadó milíciák közt az északi Idlíb és az északnyugati Hama tartományban kiújult harcokat, és tűzszünetet sürgetett.

Hangsúlyozta, hogy Donald Trump amerikai elnök már szeptemberben rámutatott arra, hogy Idlíb esetleges megtámadása meggondolatlanság volna, nem pusztán amiatt, hogy egy ilyen offenzíva esetén vélhetően vegyi fegyvereket is bevetnének, hanem azért is, mert a hadműveletek újabb migrációs hullámot indítanának el.

A Fehér Ház vasárnapi bejelentésével kapcsolatban, miszerint Washington a katari al-Udeid amerikai légi támaszpontra vezényelt a többi közt B-52-es nehézbombázókat, illetve az Abraham Lincoln repülőgép-hordozót, Jeffrey azt felelte, a mostani lépésnek több célja is van. Ezek között megemlítette az iráni fenyegetést és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelmet.

Világos üzenet

A héten a döntésről John Bolton, Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy az „világos és félreérthetetlen üzenet" Iránnak.

A Damaszkuszhoz hű Szíriai Arab Hadsereg (SAA) és a vele szövetséges orosz csapatok a múlt héten indítottak offenzívát az északnyugat-szíriai Idlíb és az északi Hama tartományban. Pénteken a lázadó frakciók ellentámadást indítottak, amelyet az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civil szervezet értesülései szerint az al-Kaida terrorszervezethez köthető iszlamista Haját Tahrír as-Sám (HTS) vezet.

A múlt héten indított hadműveletekkel a térségben, amely eredetileg része volt a szeptemberben kijelölt demilitarizált ütközőövezetnek, a véres harcok ismét fellángoltak.

Irán a szíriai polgárháborúban – Oroszországgal együtt – Aszad kormányát támogatja, egyebek mellett katonai segítségnyújtással is: a Washington által nemrég terrorszervezetnek minősített iráni Forradalmi Gárda a szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta jelen van az országban.

(MTI)

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kérdezd meg a 80% szunnitát, hogy miért hagyták el az országot és mi a véleményük a síita mészáros Aszadról orosz propagandista.

Ja, a cigány arabok legalább 3X támadták meg a zsidókat, akik visszatámadva megszerezték a Golant. Melyik európai ország adná vissza a területet te nagy okos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés