Szanyi: A devizahiteleket nem a szocialisták, hanem Orbán Viktor szabadította Magyarországra

2019. május 10. 10:37
A közösségi bérlakásépítés szükségességéről is beszélt sajtótájékoztatóján az MSZP európai parlamenti képviselője.

Az Európai Unió, az állam és az önkormányzatok által finanszírozott közösségi bérlakásépítést szorgalmaz az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselője.

Szanyi Tibor pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, az EU segítségével létre kell hozni egy európai pénzalapot – amelyhez egyharmad-egyharmad arányban járulna hozzá az EU, az állam és az önkormányzatok – elsősorban a fiatalok lakáshoz jutását segítendő.

Elmondta, hogy 2017-ben a magyar kormányfő is aláírta Göteborgban a szociális jogok európai pilléréről szóló dokumentumot, amely alapvető emberi jogként tekint a lakhatásra, a magyar alaptörvényben azonban csak törekvésként szerepel a lakhatás biztosítása.

Kitért arra, hogy az ellenzéki pártok az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezték, mert április 30-án lejárt a kilakoltatási moratórium. Hozzátette: Magyarországon még mindig megoldatlan a devizahitelesek problémája, amely közel 2 millió embert érint.

Szanyi Tibor azt mondta, a devizahiteleket nem a szocialisták, hanem Orbán Viktor szabadította Magyarországra, amikor 2001 júniusában engedélyezte a jelzálogalapú devizahitelek felvételét. A szocialista politikus közölte, a parlamenttel most kimondatnák, hogy kisgyerekes családokat nem lehet utcára tenni.

(MTI)

Összesen 158 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szocik mindig rákennék a saját sarukat Orbánra, aztán csodálkoznak, hogy nem hisz nekik senki.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2019. május 10. 12:40

Ki tette lehetetlenné a forint alapú hitelt?
Az MSZP egyre szánalmasabb.

A devizahitel témában kissé szelektív a memóriája, viszont a közösségi bérlakásprogram fiatalok számára megfontolandó kezdeményezés szerintem. Még akkor is, ha ellenzéki oldalról jön. Nem kellene olyannak lenni, mint ők, hogy csak azért zsigerből elutasítunk egy javaslatot, mert az "ellenségtől" származik.

Válaszok:
GregDzsi | 2019. május 10. 11:05
hátakkor | 2019. május 10. 11:36
Teknős | 2019. május 10. 13:41

Ez tiszta orult! Vagy reszeg.
Ha Orban szabaditotta volna ra Magyarorszagra a devizahiteleket - nem o tette - akkor is 2002-ben a szocik kerultek hatalomra, eltorolhettek volna. Ehelyett a maximumra jarattak a devizahitelezest, igy kedvezve az oket segito bankoknak.
Brusszel buszke lehet Szanyira, aki magaeva tette az un. europai ertekek egyiket: jol tud hazudni.

Az ilyen "csodálatos eszmék" esetén a megvalósításnál valahogy mindig félremegy valami:
- ha EU-tól erre jönne pénz (ahogy nem fog, "integrációra" lesz), akkor ebből pikkpakk szociális meg rászorultsági/kisebbségi izé lesz.
- Bárki is lenne a kivitelező, az vagy 0rbán-oligarcházást kapna az MSZP-től, vagy külföldi lenne, valami jó kis garantált profitú PPP konstrukcióba, mondjuk
- a komcsik szépen rátolnák az egészet az önkormányzatokra. A fenntartásról persze néma csend.

Nagyon nem véletlen, hogy a kormány a családtámogatásba borítja a nagy pénzt, és nem ilyen varázsszavakba, na.

Tegnap fényes nappal csináltak fáklyás menetet:-))))) mire sötétedett, végeztek. Este biztosan más dolguk volt.
Ez a fáklyás menet nappal jól jellemzi az ellenzéket.

2001. évi XCIII. törvény a devizakorlátozások megszüntetéséről, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról
Az Országgyűlés a piacgazdaság kiépítésének következményeként, a forint konvertibilitását teljessé téve, az Európai Unióhoz történő csatlakozásra való felkészülés érdekében törvényt alkot a devizakorlátozások megszüntetéséről, a tőke szabad áramlásának elősegítéséről.

Ebből egyértelműen kitűnik, hogy az uniós rendelkezéshez kellett a magyar törvényt módosítani 2001 évben.

Addig nem is volt probléma, amíg 2002 után regnáló kormányok nem vonták meg a forint hitelek támogatását.
A lakásvásárlási deviza hitelezés a Gyurcsány kormány alatt vette kezdetét.

2008. november 4.-én az IMF-hez küldött szándéknyilatkozat 13. pontja a következőket tartalmazza:

"13. A kormány megállapodásra törekszik a kereskedelmi bankokkal a háztartások devizahitel-felvételekből eredő kockázatainak mérséklése érdekében, és tervezi egy, a magánszférára vonatkozó adósságrendezési stratégia bevezetését is. A javasolt megállapodás három elemből állna: (1) az adós kérésére a bankok lehetővé teszik a hitelek futamidejének meghosszabbítását, rögzített havi törlesztések mellett; (2) azok az adósok, akik fokozott kockázatnak vannak kitéve a devizaárfolyamok ingadozása miatt, külön díjazás nélkül átválthatnák deviza alapú hiteleiket forinthitelekre, és (3) abban az esetben, ha egy adós nem képes a fennálló hitelét törleszteni, kérésére a bankok átmenetileg csökkenthetik a törlesztések összegét."
Aláírta Veres János pénzügyminiszter és Simor András MNB elnök
https://hvg.hu/gazdasag/20081106_IMF_szandeknyilatkozat_dokumentum

Miért nem teljesítették, amikor az IMF által biztosított forrás is rendelkezésre állt?

A leírtak egyértelműen bizonyítják, hogy a lakásépítési deviza hitelezés által okozott problémáért a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormány felelős.

Miért is szükséges a közösségi lakásépítés??

"a közösségi bérlakásprogram fiatalok számára megfontolandó kezdeményezés szerintem. "

A korrupció melegágya. Mitől jobb egy közösségi bérlakás egy privátnál??

Bérlakás.

Ma a lakásbérlés díja annyi, mint az új lakásvásárlás hitelének a törlesztő részlete. Ha a hitelt valaki nem tudja törleszteni, akkor hogyan tudja a bérleti díjat kifizetni? Sehogy.

Mi is úgy építkeztünk, hogy takarékoskodtunk, miközben 40 kilométerről jártunk be a munkahelyre. Azután összefogott a család, a munkatársak, barátok, kaptunk vállalti támogatást, kedvezményes hitelt vettünk fel és építettünk egy összkomfortos családi házat. Két diplomás gyermeket neveltünk fel.
Természetesen sok mindenről le kellett mondani. Erre is igaz, hogy nincsen ingyen kenyér, legfeljebb egyes esetekben a szocialisták gondolják, hogy nekik jár.

Szanyi Tibor!
Emlékez arra a telefonbeszélgetésre, amikor az ügyfelem problémájával kerestek fel azt válaszoltad: Miért idegeskedsz, töröd magad, nem a te problémád, nem te veszítesz.
Ilyenek vagytok ti szocialisták, liberálisok, ennyire vagytok szolidárisak. Pontosabban csak szavak szintjén vagytok szolidárisak, ha az érdeketek azt kívánja és a a szavak szintjén a szolidaritásotokkal le lehet másokat degradálni.

Ócska, hazug, simlis ideológia amit csináltatok és csináltok jelenleg is. Ha a szavazók mindegyike nemcsak nézne, hanem látna is, már 2010-ben elküldött volna benneteket, oda ahova az SZDSZ-t küldte.

Ha már az egészségügyet említed.

2002-2008 az egészségügy dolgozók létszáma 26 ezer fővel csökkent. http://tinyurl.hu/pq7W/ Miért volt erre szükség és hova lett a béralapjuk? Hova helyezkedtek el ezek a dolgozók? Netán amikor felszabadult a külföldi munkavállalás lehetősége külföldre távoztak?

A devizahitelezéssel nem lett volna probléma, ha a Medgyessy-Gyurcsány teljesíti a vállalásukat. Azt, hogy 2007-ben euróba fizethetünk. Ennek biztosítása érdekében a Jegybank több százmilliárdot használt fel - számításaim szerint ezermilliárdot meghaladó összegben - aminek végül semmi értelme sem lett, mert nem teljesítették az államadósság 60 %-on belüli, az infláció és költségvetési hiány 3 %-on belüli tartását. Arról már nem is szólva, hogy a 2006 évi konvergencia programban hamis adatokat közöltek.

Az öszödi Gyurcsány beszédből az volt az egyetlen igaz mondat, hogy elkúrták a kormányzást. Ebben pedig vastagon benne volt Szanyi Tibor is.

Nézzék csak!
Már Róna Péter is megvilágosodott. Már a privatizációt is más színben tünteti fel. Ő sem különb a Deákné vásznánál. Egy valódi napraforgó mentalitású egyén.
Kiválasztás hűségalapon - interjú Róna Péterrel
https://nepszava.hu/3035333_kivalasztas-husegalapon-interju-rona-peterrel

Azért ha alternatív történelemről van szó, vannak szórakoztatóbb szerzők is...

Pedig a tények makacs dolgok:

"...A forint teljes konvertibilitását – ami a devizaműveletek korlátozásának végét jelentette – a Fidesz akkori pénzügyminisztere, Varga Mihály 2001 nyarán egy szolnoki kihelyezett frakcióülésen úgy kommentálta: ezzel a kormány egy 70 éves történelmi korszakot zár le, és a gazdaságot újabb kötöttségtől szabadítja meg..."

https://budapest2budapest.files.wordpress.com/2013/10/devizahitel-bevezetoi.jpg

Érted, 2001, amikor a Fidesz uralkodott.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. május 10. 12:52
Berecskereki | 2019. május 10. 13:02

Megszüntette az MSZP a kamattámogatott forint hitelt.

Már megint hiányzik a szövegkörnyezet, a lényeg. Igaz az Index tálalásában ebben is elég sok a csusztatás.

Most elsősorban a vastagon szedett felvezető rész idézném.

"Az elképesztő ütemű devizás eladósodást lehetett volna hatékonyan korlátozni, azonban a korábbi kormányok nem akarták meghallani az aggódó hangokat. A pénzügyi stabilitásért felelős intézményeknek nem voltak megfelelő jogosítványaik arra, hogy a folyamatot lassítsák – a figyelmeztetéseik erőtlenek voltak –, a bankokat csak a rövid távú profitcélok érdekelték. A lakosságnak a mielőbbi és olcsó fogyasztás lehetősége lebegett a szeme előtt, a következményekre a jó időkben nem gondoltak. "

"Idén augusztusban minden magyar állampolgárra 850 ezer forintnyi hiteltartozás jutott. Ebből lakosonként 560 ezer forintnyi, vagyis egy négyfős családban 2,2 millió forintnyi volt a devizás hitelállomány értéke. 2006 augusztusában még csak 185 ezer forintnyi devizahitel jutott egy átlag magyarra, vagyis 739 ezer forint egy négyfős családra. Mindez azt jelenti: öt év alatt megháromszorozódott a lakossági devizahitel-állomány Magyarországon."

Akkor most melyik kormány alatt adósodott el a lakosság devizában?
Ugyanez a kérdés az államadósság felfutása tekintetében is.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. május 10. 12:54
Gombóc XVI. Artúr | 2019. május 10. 13:09

Itt van a link ahonnan ídéztél, amit én is figyelembe vettem. Az általad adott link értéke nulla.

https://index.hu/gazdasag/magyar/2011/10/18/ki_a_felelos_a_devizahitelezesert/

Arról már nem is szólva, hogy a felvetésed azt mutatja, nem vagy tisztában a konvertibilitás fogalmával.
A konvertibilitás az jelenti, hogy korlátozás nélkül átváltható.

Szakszerűbben csak neked, hogy informálódjál.

"Konvertibilitásnak nevezzük azt a helyzetet, amikor tetszőleges deviza, vagy valuta szabadon átváltható másik devizára vagy valutára. Ezt az állapotot teljes konvertibilitásnak nevezzük. Azonban létezik a konvertibilitásnak más fokozata is: belső konvertibilitás és külső konvertibilitás.


Belső konvertibilitás: amikor a devizabelföldi szereplők számára megengedett a hazai valuta külföldi valutára váltása.

Külső konvertibilitás: esetében a devizakülföldi gazdasági szereplők számára szabad külföldi valuta hazaira váltása."

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2019. május 10. 13:12

Egy pillanatra sem akarom azt mondani, hogy a későbbi (MSZP-s) kormányoknak nincs felelősségük a válságban, én csak arra reagáltam, hogy a Fidesz folyamatosan azt kommunikálja, hogy a devizahitelezést, mint minden bajok forrását az MSZP szabadította az országra. Ez viszont hazugság.
Ha azt mondják, hogy az MSZP kormány nem tett semmit a válság kezelésére, még abban is igazuk van, viszont a Pártnak elemi érdeke, hogy minél több fekáliát kenjen a "másik oldalra", még akár vaskos hazugságok árán is.
Ez az ami gusztustalan a véleményem szerintem.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. május 10. 13:16
Berecskereki | 2019. május 10. 13:40

Azannya!!!!
Most aztán lebuktam.
Azt meg már ne is feszegessük, hogy te miért vagy itt...

"Aki viszont kiherélte a fészekrakót és nem maradt más, az meg ti voltatok.."

Meg kellett szüntetni, mert csak a pénzintézeteknek volt jó.

Lásd! https://ingatlanhirek.hu/archivum/kudarcot-vallott-a-feszekrako/

A linken olvasható cikk 2017. jan. 18.-án kelt.

Köszönöm. Erről nem tanultam a suliban.

"a devizahitelezést, mint minden bajok forrását az MSZP szabadította az országra. Ez viszont hazugság."

Nem hazugság, hanem tény, hogy a devizaalapú hitelezést az MSZP kormányzás szabadította rá a lakásvásárlókra.
Ez az általam adott indexes linken olvasható írásból is ez következik.

A devizahitelezés felszabadítás nem kötelező előírás volt a hitelezőkre, meg a hitel felvevőkre.

Te pedig nem vagy tisztában a fogalmakkal, a tényekkel és valós információval.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2019. május 10. 16:41

Igen az Orbán kormány alatt kezdődött (2001) de akkor fogyasztási hitelnek vették fel.
Azután 2002-ben az MSZP - SZDSZ kormányzott (Medgyesi) , és 2004 január 1-től eltörölték az államilag támogatott lakáshitelt.
Ezzel megdrágult a forinthitel és csak a devizahitelezés volt az alternatíva. De még mindig volt önerő. Ezt Gyurcsány idején szüntették meg (Fészekrakó program). Ezzel meglódult a devizahitelezés.
Ami még tetézte, hogy Simorék (gondolom, a bankokkal megegyezve) a magas alakamattal ócsították a devizákat.
Ezzel "húzták be a csőbe", csapták be a későbbi áldozatokat.

Ezt miért nem tudja Szanyi.
Annyira sötét már, hogy nem tudja átlátszó a folyamatot?

Mindig vitában keveredsz velem - ezért legtöbbször nem reagálok a bejegyzésedre - holott a pénzügyi témákat jól ismerem a gyakorlatból is. Öt évig voltam banknál és tíz évig vállalkozóként tanácsadó, melynek során az ügyfeleimet korlátok nélkül képviseltem a bankkal szemben. Így ismerem a 2001 előtti és utáni állapotot.
Azért reagáltam a fórumtárs hozzászólására, mert félrevezető az írása és úgy gondolom a hibát korrigálni kell. Ha őt nem, tán másokat meggyőz amit írtam.

Az ügyfeleiét 2006-2007-be meg tudtam győzni és a hiteleiket vagy forintosították, vagy visszafizették.

Másként.

Ha a mindenkori kormány lehetővé teszi az alkohol korlátok nélküli vásárlását és te alkoholista leszel, akkor a kormány a hibás?

Senkit sem köteleztek, hogy deviza, vagy devizaalapú hitelt vegyen fel.

Van itt azonban más is.

Ezek a hitelek rövid lejáratú fogyasztási hitelként indultak forintban és csak később terjesztették ki a közép és hosszú lejáratú hitelekre. A mindig annyi fizetés azt jelentette, hogy a törlesztő részleteket annuitással számolták a teljes futamidőre. Ennek következtében a futamidő feléig a törlesztések nagyobb hányada ment kamattörlesztésre, vagyis előre kifizették a a következő időszakra járó kamatokat. Így fordulhatott elő, hogy a futamidő felénél még alig csökkent a tőkerész.

Olyan vásárlási szövetkezetre gondolsz, hogy mindenki belead valamennyit és majd súlyozottan sorsolnak? Vagy az önkormányzatok majd megkapják, aztán el is adják nagy jutalmakat osztogatva a sikeres eladásokért?

Több, bajt csinálsz vele, mint amennyit orvosolsz. Maradjunk a gyerekvállalás ösztönzésénél...Azt meg már meg is csinálta a Fidesz.

Egyetértek és egy kicsit kibővítem.

Az 1990 években az önkormányzatok felmérték a bérlakás helyzetet és arra a következtetésre jutottak, hogy a fenntartásukat nem fedezik a bérleti díjak és sokan vannak akik nem fizetnek. Ekkor úgy döntöttek, hogy nyomot áron, jóval a piaci ár alatt eladják a bérlőknek. Így sokan jutottak pár száz ezer forintért lakáshoz. Itt a történet kétfelé ágazik.
Akik megvásárolták; egy része eladta és egy-két év múlva újra jelentkezett szociális lakásért. A másik rész ugyancsak eladta és falun vásárolt kertes, használt lakást, majd később felújította, vagy újat épített. A kertben pedig kertészkedett és állatokat tartott.

A fiatalok mostani lakáshoz való jutásának támogatásával egyetértek. Azt támogassa az állam, aki viszonozásképpen tesz is valamit és nemcsak a sült galambot várja a szájába.

A fészekrakó program és a fészekrakó hitel együtt volt. Külön-külön egyik sem létezett.

Deviza hitelnek azt nevezzük, amikor az adós devizát kap és devizát fizet vissza.
A lízinghitelek és a lakásvásárlási hitelek azonban nem ilyenek voltak.
Az adós a hitelt forintban kapta és forintban fizette a törlesztő részleteke. Az elszámolás technikája volt deviza alapú. Ezért hívták devizaalapú elszámolású hitelnek. Ez azt jelentette, hogy minden kockázat a hitelfelvevőt terheli.
Nem ismerem, hogy Horvátországokban mit tartalmaztak a szerződések. Én csak magyarországi szerződéseket láttam, ahol feketén le volt írva, amiből a hitelfelvevő tájékozódhatott. Így ezeket a szerződéseket nem lehetett érvényteleníteni. Lehet, hogy volt, van olyan amelyik nem felel meg az jogszabályoknak, akkor ezt az adósok polgári peres úton megtámadhatják.
Ha ezen túl még lenne kérdésed, írjad le és igyekszem megválaszolni.

Megijedt hogy Újhülye remek kampánya kiejti a Kapitànyt az EP-ből. Megpróbálja a metàlladyket elszipkàzni a Borzalom mozgalomtól

Bocsi, de nekem az origó olyan hiteles, mint neked a 444.hu.

Akkor légyszi´ írd már le valós információként, hogy melyik évben kezdődött a devizahitelezés!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés