Teheráni telex

Irán nem lép ki az atomalkuból, de nem is tudja betartani azt

2019. május 8. 07:55

Zaríf iráni külügyminiszter szerint nem tehettek mást az amerikai szankciók miatt. Róháni levelet írt az atomalkuban részt vevő országoknak.

Irán nem teljesíti a 2015-ös atomalku keretében vállalt egyes kötelezettségeit, és erről értesítette a megállapodást aláíró nagyhatalmakat, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Németországot, Kínát és Oroszországot – közölte szerdán az IRIB állami televízió. A tájékoztatás szerint Haszan Róháni iráni államfő levelet írt azon országok diplomáciai képviselőinek, amelyek az Egyesült Államoknak az atomalkuból történt kilépése után is úgy döntöttek, hogy tiszteletben tartják az Iránnal kötött megállapodást.

Két hónap idejük van még az aláíróknak

Teherán azt várja, hogy a hatvan nap alatt az atomalku többi aláírója intézkedjen vállalt kötelezettségeinek megtartásáról és teljesítéséről. „Hatvan napjuk van arra, hogy teljesítsék a banki szférára és az iráni olajjal folytatott kereskedelemre vonatkozó kötelezettségeiket. Amennyiben nem veszik figyelembe Irán érdekeit az adott időszak alatt, Irán leállítja az urándúsításra vonatkozó feltételeket, és folytatja az Arakban lévő nehézvizes reaktorának korszerűsítését” 0 mondta.

Az államfő hozzátette, hogy az atomalku nem szűnik meg, Irán nem lép ki abból, és erről írásban értesítették is a megállapodást aláíró nagyhatalmakat. Róháni szólt arról, hogy országa, a szerződés más aláíróinak tanácsára, egy évet várt, és addig is teljesítette vállalt kötelezettségeit. Tette ezt azután, hogy az Egyesült Államok egy évvel ezelőtt úgy határozott, hogy kivonul az atomalkuból. Róháni hangsúlyozta, hogy Teherán továbbra is kész tárgyalni az atomalkuról, annak teljesítéséről. Az iráni elnök egyben az Európai Unió szemére vetette, hogy nem volt eddig képes teljesíteni az Iránnak gazdasági téren tett ígéreteit, elsősorban azokat, amelyek az amerikai szankciók megkerülésére vonatkoztak.

Felmentik saját magukat

Előzőleg Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter magyar idő szerint kedd éjjel úgy fogalmazott, Irán bizonyos önkéntes vállalásaitól el fog állni, de nem mondja fel az ország atomprogramjáról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodást. Az iráni diplomácia vezetője ezt azzal indokolta, hogy az egyezség többi részes állama nem volt képes ellenállni az Egyesült Államok nyomásának.

Az iráni állami média beszámolója szerint Teherán szerdán levélben értesíti a megállapodást aláíró többi felet, az Egyesült Királyságot, Németországot, Franciaországot, Oroszországot és Kínát, hogy Irán milyen formában „csökkenti kötelezettségeit”„Irán minden következő lépése teljes mértékben összhangban lesz a megállapodással, melyből nem lépünk ki” – szögezte le Mohamed Dzsavád Zaríf.

Irán több mint tíz évnyi tárgyalások után 2015-ben állapodott meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal atomprogramjának korlátozásáról, amiért cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az iszlám köztársasággal szemben bevezetett nemzetközi szankciók nagy részét.

Donald Trump amerikai elnök viszont tavaly májusban egyoldalúan kilépett az egyezségből arra hivatkozva, hogy a megállapodás nem korlátozza kellően Irán térségbeli terjeszkedését és ballisztikusrakéta-programját. Az Egyesült Államok ezzel egy időben az Iránt sújtó szankciókat is újból életbe léptette.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148052

Ajánljuk még a témában