Bolsonaro: A közbiztonság otthon kezdődik

2019. május 8. 8:07
Tovább lazította a fegyvertartási szabályokat a brazil elnök.

Kedden kiadott rendeletében ismét lazította a fegyver- és lőszervásárlás szabályait Jair Bolsonaro, Brazília radikális jobboldali elnöke. Az új rendelet – melynek teljes szövegét még nem tették közzé – a bürokráciát hivatott csökkenteni a fegyverpiacon, emellett megnyitja a brazil piacot az importfegyverek előtt. Eddig ugyanis Brazíliában nem lehetett olyan külföldi fegyvert forgalomba hozni, amilyenhez hasonlót az országban is gyártanak.

Emellett az új elnöki rendelet jelentősen megemeli a vásárolható lőszerek számát is. Eddig fegyvertartók évente legfeljebb 50 lőszert vásárolhattak. Ezt most Bolsonaro 5000-re emelte. A nagy kaliberű és automata fegyverekhez, amelyeket csak a rendfenntartó erők tagjai használhatnak, 1000 lőszer vehető.

„A közbiztonság otthon kezdődik” – jegyezte meg Bolsonaro, amikor aláírta a rendeletet. Az elnök választási programjának kiemelt része volt, az országot sújtó burjánzó bűnözés elleni fellépés.

Az év elején, hivatalba lépése után két héttel Jair Bolsonaro már lazított a fegyverhez jutás feltételein. Eltörölte azt a követelményt, hogy aki fegyverhez akar jutni, annak a szövetségi rendőrségen igazolnia kellett, miért van szüksége lőfegyverre. A pszichológiai vizsgálat és fegyverhasználati képzés azonban továbbra is kötelező, ha valaki fegyvert akar vásárolni.

(MTI)

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nálunk Európában, Magyarországon szerencsére erőteljesebben fellépnek a fegyvertartás irányába, ami támogatandó, helyes irány.

Válaszok:
Karvaly | 2019. május 8. 9:36

"Nálunk Európában" - mondjuk Svájcban, Ausztriában, Szlovákiában? Mindhárom országban sokkal alacsonyabb az szándékos emberölési arány, és Szlovákiára még azt a liberális mantrát se lehet elsütni, hogy azt mennyivel gazdagabb, műveltebb, kulturáltabb, azaz européerebb emberek lakják.
Természetesen a pszichológiai vizsgálat és biztonságos kezelési tudás az feltétlenül szükséges, ahogy a szigorú elzárási és hordozási előírások is.

Válaszok:
Megtalálta | 2019. május 8. 10:57

1956 óta nálunk a legszigorúbbak az előírások lőfegyver-birtoklás terén.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés