Zsákok és foltok

2019. május 8. 12:36

Bauer Tamás
hvg.hu
Vegyük végre komolyan a veszélyt, ami az orbáni hatalomgyakorlás révén bennünket és főleg gyermekeinket, unokáinkat fenyeget.

„Salvini Orbán számára a hős, aki megmutatta, hogy a tengeren érkező menekülőket is el lehet utasítani. Politikai frigyüket most Röszkén, a magyar határkerítésnél ünnepelték. Strachéval közösen nevezték el új pártcsaládjukat »hazafias jobboldalnak«. Amit fentebb a Fidesz-kampány két vezérmotívumaként jelöltem meg, az összeköti a Fideszt Orbán minapi vendégeivel, és a szintén a »nemzetek Európáját« szorgalmazó, a föderatív Európától (annak kulcselemeként az eurótól) idegenkedő többi euroszkeptikus párttal, a francia Nemzeti Tömörüléssel, a lengyel Jog és Igazságossággal, a holland Szabadságpárttal vagy a német AfD-vel. A Fidesz (és a lengyel Jog és Igazságosság) sajátossága a többi említett párthoz képest az, hogy nem egyszerűen kormányon van, hanem egyedül birtokolja a parlamenti többséget, ami a Fidesz esetében teljhatalmat jelentő alkotmányozó többséget jelent, módot adva az egész közjogi és politikai, no meg gazdasági és kulturális rendszer saját képére formálására. Ilyesmire a nyugat-európai szélsőjobboldali pártoknak nincs lehetősége, és aki tudni szeretné, hogy mit kezdenének egy esetleg kezükbe kerülő teljhatalommal, annak Magyarországra kell tekintenie.

A Fidesz hatalomgyakorlását jellemezni kívánó elemzők leginkább a közjogi, politikai szerkezet átalakításával foglalkoznak, és a hatalomgyakorlás intézményi struktúráját elemezve azt állapítják meg, hogy Orbánék felszámolták a demokratikus jogállamot, és helyébe autokráciát (Kornai János, Kis János), zsarnokságot (Heller Ágnes) építettek; én legszívesebben az önkényuralom kifejezést használom erre. Ezek az elemzések, bármennyire helytállóak is (mert azok), kevésbé terjednek ki az effajta nem demokratikus hatalomgyakorlás tartalmára, hajtóerejére, ami az autokrata, zsarnok, illetve önkényúr mögé valamiféle társadalmi támogatást épít. Szerintem tévesen jelöli meg ezt a tartalmat a »maffiaállam« teóriája, amely a vezető csoport személyes gazdagodására szűkíti le az önkényuralmi rendszer hajtóerejét. Ha belátjuk, hogy a hatalmat kézben tartó hatalmi gépezet hajtóereje a szélsőjobboldaliság, vagyis a nacionalizmusnak, kirekesztő rasszizmusnak és a monopolizált, vezérelvű, az embereket fenyegetettségben tartó hatalomgyakorlásnak az az elegye, amelyet történelmileg fasizmusnak szoktak nevezni, igazat kell adnunk Ungváry Rudolf évekkel ezelőtti, sajnálatos módon visszhangtalanul maradt meghatározásának, amikor »fasisztoid mutációról« beszélt. Orbán gyakorlatilag már létrejött szövetkezése az európai szélsőjobb pártjaival utólag igazolja a korábbi jellemzést. Ha a külvilág számára az következik ebből, hogy vessék Budapestre vigyázó szemüket, számunkra az következik belőle, hogy vegyük végre komolyan a veszélyt, ami az orbáni hatalomgyakorlás révén bennünket és főleg gyermekeinket, unokáinkat fenyeget.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés