Igazság lett szolgáltatva

Ászja Bibi Kanadába érkezett

2019. május 8. 11:34
A keresztény nőt blaszfémiával vádolták, emiatt halálra ítélték, de végül nemzetközi nyomásra szabadon engedték.

A BBC nemzetközi honlapja szerint a pakisztáni nő elhagyta az ázsiai, muszlim többségű országot, azonban azt nem közölték a hatóságok a médiummal, hogy mikor és merre távozott.

Mohamedről kérdezte társait, halálra ítélték

Későbbi hír szerint – ezt már a The Guardian közölte – Kanadába érkezett a pakisztáni nő, ahol a családja már várta őt. Ügyvédje a lapnak elmondta, nagyon örülnek, mert igazság lett „szolgáltatva”. Szejful Mulúk bejelentését a Brit Pakisztáni Keresztény Társaság (BPCA) nevű pakisztáni jogvédő szervezet egyik munkatársa megerősítette. Kanada már korábban jelezte, hogy befogadná a hazájában üldözött, majd halálraítélt keresztény nőt, de eddig a pakisztáni hatóságok inkább akadályozták a távozását, mint segítették volna – jegyzi meg a The Guardian.

Ismeretes, Bibit azzal vádolták, hogy gyümölcsszedés közben miatt sértőn beszélt a muszlim prófétáról, Mohamedről még 2009-ben. A BPCA közleménye szerint azt mondta nekik, hogy Jézus meghalt érte, és megkérdezte az asszonyokat, értük mit tett Mohamed. Felháborodott társnői rátámadtak, és bántalmazásához kisvártatva a közelben dolgozó férfiak is csatlakoztak, akik meg is erőszakolták Bibit.

2018-ig tartott a kálváriája

Ászja Bibit 2010-ben halálra ítélték istenkáromlás miatt, és az ítéletet csak nyolc év után, tavaly októberben semmisítette meg a pakisztáni legfelsőbb bíróság. Felmentése miatt radikális iszlamisták a Tehrík-i-Labbaik (TLP) párt vezetésével napokon át tüntettek, a nő nyilvános kivégzését és a felmentő ítéletet meghozó bírák menesztését követelve. A TLP társalapítója az egyik tüntetésen a felmentő ítéletet meghozó bírák meggyilkolására is felszólította híveit.

Jogvédők évek óta bírálják Pakisztánt az istenkáromlást büntető paragrafus miatt, amely alapján halálbüntetés is kiszabható. Az aktivisták szerint a törvénnyel könnyű visszaélni, és sokan a tárgyalást sem érik meg, mert előfordul, hogy meglincselik vagy meggyilkolják azokat, akiket istenkáromlás vádja ér. A törvény több pakisztáni bírálója is gyilkosság áldozata lett.

(MTI)

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Isten hozta, de Kanadában sem lesz egyszerű neki...

Szegény nő, megszenvedte már a múltat s jövendőt. Sok sikert kívánunk neki a nem könnyű újrakezdéshez!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés