Weber: Magyarország rossz irányba tart

2019. május 7. 15:29
Az Európai Néppárt frakcióvezetője inkább nem vállalná a bizottság elnöki tisztségét, ha azt csak a Fidesz szavazataival tudná megszerezni.

Sajnálatát fejezte ki az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője, hogy Magyarország „rossz irányba tart” Orbán Viktorral. Manfred Weber, aki az EPP jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára, arra reagált, hogy a magyar kormányfő már nem támogatja elnökjelöltségét.

Az AFP francia hírügynökség megkeresésére Manfred Weber felidézte: az EPP politikai közgyűlése a néppárt elnöksége és a Fidesz megegyezése alapján felfüggesztette a párt tagságát, így a Fidesznek nincs joga részt venni a szervezet ülésein. Hozzátette: azért döntöttek a felfüggesztés mellett, mert úgy gondolták, hogy Magyarország rossz irányba tart a Fidesz kormányzása alatt.

Weber megismételte, hogy az EPP olyan párt, amelynek tagjait közös értékek és az Európa jövőjére vonatkozó közös elvek tartják össze.  „Akik már nem hisznek az értékeinkben, azoknak ki kell lépniük a pártcsaládból. Mindenkinek el kell döntenie, hogy saját meggyőződése alapján megy, vagy marad” – mondta.

A magyar kormány nem támogatja Webert

Orbán Viktor hétfőn Budapesten Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével folytatott megbeszélése után kijelentette, hogy a magyar kormány nem támogathatja az EPP-s Manfred Weber európai bizottsági elnöki jelöltségét. Úgy fogalmazott: a magyar kormány és vezetője nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat európai bizottsági elnöknek, aki eleve bejelenti, „köszöni szépen”, de nem tart igényt a magyarok szavazataira.

Manfred Weber azt találta mondani, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni – hivatkozott a néppárti politikus korábbi szavaira Orbán Viktor, aki ezt súlyos álláspontnak, a választók tiszteletére vonatkozó elv megsértésének nevezte. Weber március végén egy a ZDF német televíziónak adott interjúban egy kérdésre válaszolva azt mondta: inkább nem vállalná a bizottság elnöki tisztségét, ha azt csak a Fidesz szavazataival tudná megszerezni.

Felfüggesztés

Az EPP előzőleg a magyar kormány Brüsszel- és Európai Unió-ellenes kampányának beszüntetését szorgalmazta, majd politikai közgyűlése március 20-án – a néppárti elnökség és a Fidesz megegyezése alapján – a Fidesz tagságának felfüggesztéséről, valamint a magyarországi helyzetnek és a Fidesz tevékenységének vizsgálatáról határozott. 

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az ülést követő sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az EPP-ben a néppárt által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig.

(MTI)

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha Weberben egy tipikus németet látunk, arra gondolhatunk, hogy sok mindenben változtak az elmúlt háromnegyed évszázadban, de arroganciájuk a régi.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. május 7. 16:11

Majd nyugtával a napot Weber úr! Majd kiderül, ki megy rossz irányba.

"„Akik már nem hisznek az értékeinkben, azoknak ki kell lépniük a pártcsaládból. Mindenkinek el kell döntenie, hogy saját meggyőződése alapján megy, vagy marad” – mondta."
Ez így igaz.
Csak az a gond a weberi logikával, a cél mégis az volt, hogy a Fideszt kizárják, ami nem kapta meg a szükséges megerősítést.
Ebből következik viszont, hogy az EPP értékei legalábbis nem tisztázottak, a Fideszről való szavazás eredménytelensége ennek bizonyítéka.
Azaz: Weber úr nem létező értékekre hivatkozik, ill. ő egy személyben kívánja azokat előadni.
Ennyit Weber demokráciafelfogásáról.
Orbán kiszorításával a Néppárt-ellenesek 4 éve tartó célját valósította meg, ami igen sovány vezetői erényekre vall.
EL-VESZ-TET-TE, elvesztette az elnöki pozíciót, alalnök lehet, az asztal végén, aki huszadikként gratulál, kezet fog a Zöld, szoci, macronista, bal-lib frakcióvezetők mögött...

Válaszok:
pollip | 2019. május 7. 16:47

Weber megint sértegeti a magyar választókat: ha Orbán többször is 2/3-ot ért el, akkor aligha megy rossz irányba Magyarország, mert a demokratikus észrevennék ezt, ahogy a balos kormányok idején észrevette.

Nyomjad csak szorgalmasan! :)))

Olyan személy ne beszéljen értékekről, akik az ördöggel is képes szövetségre lépni, hogy ő lehessen az EB elnök.

"Ha Weberben egy tipikus németet látunk,"

Weber nem tipikus német, hanem egy cseléd és cselédtempóval akarja elérni a bizottság elnöki bársonyszéket.

Nézve a képet, ha bajsza lenne még azt hinném; Hitler feltámadott. Azután hamar rájönnék, hogy csak egy csaló.

Az lenne a nagy show, ha egy harmadik nyerne, aki nem migráns párti és nem támogatja az Európai Egyesült Államok projektet.

Weber egy politikai kaméleon, egy gerinctelen, arctalan, sodródó báb.

Azt mondja, mindenki döntse el, hogy megy vagy marad.
Ha az epp liberalisai átülnek Macronhoz, a jobboldali keresztények kiválnak, mi marad a frakcióból?
Mindezt Weber idézte elő......

A csucsjeloltseg technológia nem szerepel leírva az EU szabályozásában. Szóban eldöntötték, hogy kipróbálják. Junckernel volt az első.
Ebből az jöhet ki, hogy meg lehet vetózni a két jelöltet mondjuk az új jobboldali frakciónak:-))) az új frakció is állíthat jelöltet:-)
Sok lehetőség van, hogy ne az eddigi kettő csucsjelolt üljön az elnöki székbe. Ma elemezték a helyzetet a Kossuthon.

Visszasírom Barossót.

Szerintem köpni-nyelni nem tudott.... :)

Érdekes írás a HVG-én. Érdemes elolvasni.

A magyar kormányfő váratlan húzással kihátrált az Európai Néppárt csúcsjelöltje mögül. Ha jó stratégiát választ, akár az egész rendszer, ezzel együtt Weber széke is meginoghat. - állítja a HVG írása.
https://hvg.hu/itthon/20190507..

Lehet, hogy mégis az én jóslatom fog bejönni?

Biztos főállású. Ennyi hülyeséget szorgalomból nem ír senki.

Valószínűleg szokás kérdése. :)

Orbán Viktor egy stratéga. Remélem, hogy az utolsó sakklépésig kiszámolta, miként lehet a már csak nevében Néppártot a politikai szemétkosárba küldeni, az olyan senkikkel együtt, mint Wéber is.

A Néppárton belül túlsúlyba kerültek a klasszikus európai értékekhez már semmilyen formában sem köthető balliberális zsoldosok. Szét kell verni, s létre kell hozni egy, Európáért valóban felelősséget érző politikai erővektort, amely képes lenullázni a globális nagytőke érdekeit képviselő balliberális pártokat, csoportosulásokat is.

Hagyni kell Németországot széthullani, a német identitátstudat már régóta szétmállott. Félre értés ne essék. Nem a szélsőségekre gondolok, csak a konzervatív polgári premisszákra.

De hol alszik a Fidesz, hol sunnyognak parlamenti képviselőik, akik sem napsütésben, sem esőben nem hajlandóak megjelenni a közösségi tereken. legfeljebb az interneten buzdítanak, de azon kívül semmi közvetlen kapcsolat az emberekkel, a szavazókkal.

Miközben Orbán a nemzetközi térben teszi a magáét, csapata lószart sem csinál. Most hallgattam bele a Karc FM betelefonálós műsorába, ahol az emberek hiányolják a kormány, a Fidesz reakcióit Dobrev Klára kampány szlogenjeire.

Tényleg röhejes, hogy a betelefonáló szedi csokorba a közgazdasági ellenérveket, miért nem lenne jó az átlag polgárnak, ha Dobrev ötletei megvalósulnának.

Itt a nyakunkon a választás, s a Fidesz pihen a babérjain, azt hiszik, az embereket éri elég impulzus az ellenzéki szereplések révén ahhoz, hogy rájuk szavazzanak.

Hát nem, téved a Fidesz, téved a kormány. Orbán Viktor szánjon rá néhány napot, hogy rendbe szedje felelőtlen, magabiztos, gőgös csapatát.

Egy ilyen semmitmondó, üres vádaskodó reagálás helyett Webernek bocsánatot kellett volna kérni a megsértett magyar szavazóktól.

A kampányt illetően legyen igazad, bár bennem sok a kérdőjel. Aminek alapja, néhány kulcsfigura személyes ismerete. Valamint a választásokhoz kapcsolódó negatív tapasztalatok, a mostani kampányban pedig az ellenzéki szlogenek egyáltalán nem lebecsülendő, megtapasztalt hatása.

A külpolitikai lépésekkel maximálisan egyetértek.

"Weber: Magyarország rossz irányba tart"

Hátakkor: Németország, benne Bajorország rossz irányba tart.

A francia brexit tárgyalót emlegetik, állítólag olyan ember, akit minden oldal elfogad.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés