Kánikulaálló krumplit hoztak létre német tudósok

2019. május 7. 11:50
Az új típusú pityókát génsebészeti eljárással sikerült megalkotniuk.

Hőálló burgonyát fejlesztettek ki német kutatók: még a nyár közepi, több mint 29 Celsius-fokos napi hőmérsékletek mellett is jó minőségű gumókat növesztett a növény – közölte az erlangeni-nürnbergi Friedrich Alexander Egyetem (FAU) kutatócsapata.

A hagyományos burgonyafajták „növekedési programjuk átkapcsolásával” reagáltak a hőre: több zöld hajtást és levelet növesztettek, de kevesebb, vagy akár egyetlen egy gumót sem – mondta Uwe Sonnewald, a biokémiai tanszék vezetője.

A teszteket egyelőre laborban végezték. Ennek során a burgonyafajtákat az üvegházban magas hőmérsékletnek – nappal több mint 29, éjszaka 27 foknak – tették ki. A következő lépésben a kutatók terepkörülmények között fogják tesztelni a burgonyákat.

A biokémikusok azt keresték, miért korlátozza a hő a gumónövekedést, és egy 19 nukleinsav-építőelemből (nukleotidból) álló ribonukleinsavra (RNS) bukkantak. Megállapították, hogy az RNS magas hőmérséklet hatására egy speciális fehérjét termel, amely akadályozza a gumónövekedést. Az erlangeni szakértőknek sikerült kikapcsolni ezt az RNS-t.

(MTI, borítóképünk illusztráció)

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak zárójelben, ismereteim szerint a burgonyát ültetik....

Pár dolog.
"A biokémikusok azt keresték, miért korlátozza a hő a gumónövekedést, és egy 19 nukleinsav-építőelemből (nukleotidból) álló ribonukleinsavra (RNS) bukkantak. Megállapították, hogy az RNS magas hőmérséklet hatására egy speciális fehérjét termel, "
Ha ez egy fehérjét kódoló RNS lenne, akkor egy max 6 aminosavból peptid készülhetne, ami nem igen lenne jó semmire.
Valószínűleg géncsendesítésről lehet szó, azaz fehérje termelődés leállításáról. Remek a hőálló burgonya, csak az a rossz hírem, az Európai GMO szabályozás miatt Európában sohasem kap engedélyt termesztésre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés