Orbán Viktor fogadja Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt

2019. május 6. 13:13

A magyar diplomácia maximális fordulatszámon pörög. A miniszterelnököt jövő héten Donald Trump látja vendégül.

Budapestre látogat ma Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár. Az Osztrák Szabadságpárt elnökét Orbán Viktor miniszterelnök fogadja. Strache a hétvégén megjelent interjújában nagy várakozásokkal tekintett a látogatás elé, amelynek fő témái várhatóan az EP-választás és a migráció lesznek.

Az elmúlt hetekben számos diplomáciai sikerként elkönyvelhető találkozón vett részt a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor április 12-én a Dubrovnikban rendezett Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) együttműködési fórumon Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel és közép-európai vezető politikusokkal tárgyalt.

Orbán Viktor ezt követően Szerbiában a magyar és a szerb kormány ötödik csúcstalálkozóján vett részt, április 18-án pedig Eduardo Bolsonaro, a brazil képviselőház külügyi és védelmi bizottságának elnöke érkezett Budapestre, akivel  a migráció veszélyeiről, a gazdasági kapcsolatokról és a keresztény értékek védelméről folytatott megbeszélést.

Április 24-én Kazahsztánba, majd Pekingbe utazott a miniszterelnök az Egy út, egy övezet kezdeményezés csúcstalálkozójára, ahol többek között Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel is találkozott. Orbán Viktor a találkozón kijelentette, hogy Magyarország készen áll arra, hogy a Kína, valamint a közép- és kelet-európai országok közötti együttműködésen keresztül előmozdítsa az európai-kínai kapcsolatok egészének fejlődését.

A 2004 után az Európai Unióba belépett tizenhárom uniós ország vezetőinek csúcstalálkozóján május 1-jén tárgyalt Orbán Viktor, másnap pedig Budapestre látogatott Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, akivel a keresztény értékek védelméről, a migráció elleni védekezésről beszéltek.

Május 3-án Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert látta vendégül Orbán Viktor, akivel a két ország politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatainak fejlődését méltatták.

​A legnagyobb diplomáciai siker azonban kétségtelenül az Egyesült Államok elnökének meghívása. Donald Trump és Orbán Viktor május 13-án Washingtonban  tart munkamegbeszélést. Szijjártó Péter külügyminiszter tájékoztatása szerint a találkozón a biztonságpolitika, védelmi és kétoldalú együttműködések, illetve az energiabiztonság lesznek napirenden.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/147934

Ajánljuk még a témában