Venezuela: a hadsereg egyelőre kivár

2019. május 3. 11:06
Juan Guaidó ideiglenes államfőként elismert házelnök puccsra szólította fel a tábornokokat a hét elején, a hadsereggel tárgyal az ellenzék.

Leopoldo Lopez, az ellenzék emblematikus alakja, akit pár éve bebörtönöztek, majd később lakossági tiltakozásra és nemzetközi nyomásra szabadon bocsátottak, a caracasi spanyol nagykövetségen kért menedéket. Újságíróknak nyilatkozott arról, hogy az elmúlt napokban magasrangú katonatisztekkel tárgyalt – írja a Euronews.

Lopez nem fél Madurótól, sem a diktatúrájától, sem azoktól az eszközöktől, amelyekkel még nyomást tud gyakorolni. "Ez sem lesz elég neki ahhoz, hogy megőrizze a hatalmát" – jelentette ki.

Maduro állítja, hogy a hadsereg mögötte áll, és fel sem merül, hogy alkotmányos kötelezettségeinek ne tenne eleget. Ennek megerősítésére a vezérkar tagjaival állt közösen a nyilvánosság elé csütörtökön.

Egy barcelonai elemző szerint a hadseregnek egyelőre nincs oka arra, hogy átálljon, ellenőrzése alatt tartja az eseményeket, az élelmiszerelosztásban és a kőolaj kitermelésében, illetve értékesítésében is kulcsszerepet játszik. Valószínűleg eljön az idő, amikor Maduro magára marad, de arra még várni kell.

 

(Euronews)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Venezuela lesz az újabb Majdan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés