Madrid nem adja ki a venezuelai ellenzékit

2019. május 3. 17:56
A spanyolok nem szeretnék, ha a követségükön lévő politikus onnan politizálna.

Josep Borrell spanyol külügyminiszter reményét fejezte ki pénteken arra, hogy országa venezuelai nagykövetsége nem válik politikai történések központjává, noha megerősítette, hogy Spanyolország nem adja ki a venezuelai hatóságoknak Leopoldo López ellenzéki vezetőt, aki Spanyolország caracasi nagyköveti rezidenciára menekült. López azonban nem kér menedékjogot Madridtól, és nem hajlandó elhagyni hazáját felesége szerint, akit az El Mundo című spanyol lap idézett. 

Borrell libanoni látogatásán a TVE spanyol televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, bízik benne, hogy „a jelenlegi helyzetben” Venezuela tiszteletben tartja nagykövetségük diplomáciai sérthetetlenségét. Hozzátette, nem szeretné, ha a képviselet politikai tevékenység középpontjává válna.

Csütörtökön egy venezuelai bíróság letartóztatási parancsot adott ki López ellen, mert megsértette a 2017-ben ellene elrendelt házi őrizet szabályait. A törvényszék a venezuelai hírszerzést (SEBIN) bízta meg López kézre kerítésével, valamint azzal, hogy a Caracashoz közeli Ramo Verde katonai börtönbe vigye vissza. López 14 év börtönbüntetést kapott azért, mert a vád szerint erőszakra bujtott fel kormányellenes tüntetéseken. 2014-ben 43 ember vesztette életét a Maduro elleni megmozdulásokon. 2017 júliusában azonban házi őrizetbe engedték a Ramo Verde katonai börtönből.

López a magát az ország ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó szövetségese, kedden tűnt fel az oldalán a caracasi tömegtüntetésen. Guaidó szerint Lópezt a SEBIN egyes tisztségviselői szabadították ki, miután „amnesztiát és kegyelmet ígértek nekik”. Guaidó akkor arra buzdította a katonaságot, hogy álljanak át az ellenzék oldalára a súlyos válság sújtotta országban.

A felkelés kudarca nyomán a jobboldali Népakarat pártot vezető 48 éves López, felesége és lányuk a caracasi spanyol nagykövet rezidenciáján kapott menedéket. Az ellenzéki vezető az épület előtt csütörtök este újságíróknak kijelentette: nem fél attól, ha újra börtönbe kell vonulnia. Viszont – tette hozzá – arra számít, hogy Nicolás Madurót heteken belül elűzik a hatalomból.

Maduro államcsínykísérlettel vádolja Guaidót, az ellenzéki többségű törvényhozás elnökét, akit hozzávetőleg ötven ország el is ismert a hatalom legitim letéteményeseként.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés