EUObserver: Az EU figyelmen kívül hagyta a magyar vétót egy Izraelt elítélő nyilatkozat ügyében

2019. május 1. 12:29
Figyelmen kívül hagyva a magyar vétót az EU közös álláspontot fogalmazott meg Izrael ügyében az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén az EuObserver szerint.

Az Európai Unió gyakorlatilag figyelmen kívül hagyta a magyar kormányzat utolsó pillanatban benyújtott vétóját, és annak ellenére is egyfajta közös álláspontot fogalmazott meg Izrael ügyében az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén - jelentette az EUObserver szerdán.

A brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy közvetlenül a hétfői ülés előtt Magyarország elutasította az EU tervezett nyilatkozatát, de az unió soros elnökségét júliustól betöltő Finnország ENSZ-nagykövete azt ennek dacára is felolvasta.

Noha Kai Sauer azzal kezdte a felszólalását, hogy huszonhét uniós tagállam nevében beszél, amelyeket  Magyarországot kihagyva fel is sorolt, utána olyanokat mondott, hogy „az Európai Unió súlyos aggodalmát fejezi ki a kétállami megoldást veszélyeztető jelenlegi trendek miatt”, illetve az EU álláspontját ismertette az izraeli telepek és a palesztin tüntetők halála ügyében.

Diplomáciai források szerint alapvetően a jelenlegi román EU-elnökségnek kellett volna előadnia a közösség álláspontját, de ehhez egyetértésre lett volna szükség a tagállamok között.

Az EUObserver által megkérdezett illetékesek közölték, hogy Magyarország a „legeslegutolsó pillanatban” fejezte ki tiltakozását, és azt nem is indokolta semmivel, a végeredmény pedig így egyfajta „átmeneti pragmatikus megközelítés” volt a „magyar konokság” miatt.

Egy névtelenséget kérő tisztségviselő „arroganciaként” értékelte, hogy az illetékes magyar uniós nagykövet még egy másnapi brüsszeli ülésükön sem adott semmilyen magyarázatot a történtekre.

A cikk szerint Magyarország az elmúlt két évben most ötödik alkalommal torpedózta meg az EU közös nyilatkozatát Izraellel kapcsolatban, bár volt, hogy ehhez más, például Csehország is csatlakozott. Tavaly pedig kilencszer blokkolta egy Kelet-Jeruzsálemre vonatkozó bizalmas belső jelentés elfogadását.

Külpolitikai kérdésekben az EU tagállamai egységes szavazással hoznak határozatokat, azonban pont az ilyen vétók kikerülése érdekében az Európai Bizottság nemrég javaslatot tett a minősített többségi döntéshozatalra való áttérésre.

Ezt az EU-tagok többsége, köztük Németország és Franciaország is támogatja, viszont ehhez is egyhangúságra lenne szükség, ami nem valószínű, hogy meglesz.

(MTI)

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU 27 tagállama benne volt Trianonban, Izrael: nem.
Bár, a cionizmus: vastagon.
Tegyél igazságot...
Mégis: akik Trianont megalkották, nehogy már az igazságos bíró szerepében tetszelegjenek...
Benesi törvények, az Ipoly hajózható és hasonló aljasságok.
A cionizmus legalább következetes, a dobogó három fokán: Cionista 1, 2, 3 és így tovább.
Nem képmutató.

Uniós értékek, fékek és ellensúlyok-
saját szabály be nem tartása

Egy a kereszténység gyökereivel tisztában lévő ország hasonló módon járna el mint Magyarország. Az EU komcsi külügyi biztosa iszlámból tanulmányokból diplomázott, van még kérdés?

Képzeljük el, hogy van egy osztatlan közös tulajdonban 28
tulajdonos. 27-en el akarják adni az ingatlan 1 pedig nem.

Elég nagy macera azt az egyet kifocizni a rendszerből,
gyakorlatilag lehetetlen. És ez nem egy - úgymond - komoly
dolog, csak egy tyúkper a járási bíróságon.

Az EU vezetői már a látszatra sem adnak, pofátlanul átgázolnak minden demokratikus korláton. Készül a hitleri diktatúra.

Számomra nem derült ki, hogy miért vétóztunk. Ráadásul a legközelebbi barátaink a lengyelek elfogadták a dolgot, akkor úgy érzem, hogy nem lehetett valamilyen ördögtől való disznóság.

Az, hogy egyikük sem szólalt meg: Magyarországgal szemben igazságtalanság született.

A Római/Lisszaboni/Dublini/Schengeni Szerződésnek üzenték,
hogy nulla vagy. Az Európai Parlamentnek, és az Európai Unió
mind a 28 tagországának.

Nem tudom mit szólnál, hogy egy 51 % DK győzelem esetén
az Orbán kormány nem adná át a hatalmat azzal, hogy lévén
nem szavazó állampolgárok is, a teljes népesség több mint
50 %-a nem a DK-t akarta.

Csak te ezt mind nem érted, mert véges az ezírányú kapacitásod.

A nép álláspontja az, hogy képviseleti demokrácia van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés