A magyar jezsuiták óvatosságra intik a pápa csíksomlyói útjáról cikkező magazint

2019. április 30. 18:26
Magyar Jezsuiták
jezsuita.hu
Csíksomlyót hagyjuk meg annak, ami: az erdélyi, határon túli és anyaországi keresztények egyedülálló zarándokhelyének.

„Ferenc pápa csíksomlyói látogatása előtt az America című lap helyet adott egy Marc Roscoe Loustau nevű szerző cikkének. Az Üzenet Ferenc pápának: romániai látogatásán óvakodjon a jobboldali populistáktól című írást több magyar orgánum is szemlézte. A cikk felszólítja az egyház vezetőjét, hogy foglaljon állást a magyarországi politikai fejleményekkel, a migráció kezelésével kapcsolatban, és találkozzon a szerző által megnevezett civil szervezetek képviselőivel. Az alábbiakban a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának véleményét közöljük az írásról.

A magyar jezsuiták tiszteletben tartják a szólás és vélemény szabadságát. Fájlaljuk azonban, hogy épp a Jézus Társaságához kötődő America című lap vendégpublicistája igyekszik nyers politikai célokra felhasználni Ferenc pápa erdélyi látogatását. Megütközve olvassuk, hogy a szerző elő szeretné írni, a katolikus egyház vezetője kivel találkozzon, mit mondjon, és szentbeszédében miként taglalja a magyarországi közélet kérdéseit.

Miközben ez önmagában is méltatlan törekvés, sajnálkozva tapasztaljuk, hogy a cikkíró ugyanazt a hibát követi el, mint amely szándékot másnak tulajdonít: Ferenc pápa lelkipásztori útját politikai üzenetek megfogalmazásának szolgálatába állítani.

A közéleti véleménynyilvánításnak megvan a maga ideje és tere. Gondoljon bárki bármit a politika kérdéseiről, Csíksomlyót hagyjuk meg annak, ami: az erdélyi, határon túli és anyaországi keresztények egyedülálló zarándokhelyének. A magyar jezsuiták ezért nagyobb megfontoltságra és óvatosságra intik az America magazin szerkesztőit és szerzőjét, egyúttal imáikat kérve, hogy Ferenc pápa látogatása a béke, a kiengesztelődés, az Istennel való találkozás minél éltetőbb forrása lehessen.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kiegyensúlyozott, okos írás, méltó a magyar jezsuitákhoz!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés