Ezentúl elvehetik a brit rendőrök a nemi erőszak áldozatainak telefonját is

2019. április 29. 14:53

A lépés célja, hogy a nyomozás során a sértettek készülékén tárolt adatokat kinyerve hatékonyabbak legyenek a rendőrségi vizsgálatok.

Angliában és Walesben ezentúl a nyomozás során arra fogják kérni a rendőrök az áldozatokat, hogy egy űrlapon járuljanak hozzá ahhoz, hogy a nyomozók és a technikusok kinyerhessék belőle az azokon tárolt adatokat – írta cikkében hétfő délután a BBC.

Mint fogalmaznak, ezt azután vezették be, hogy több olyan eset fordult elő, amikor egy szexuális bűncselekmény vizsgálata során a sértettek telefonján olyan adatokat találtak, ami megszüntette a nyomozásokat.

Ez a rendőrségi bejelentés áldozatvédő civilek részéről heves kritikát váltott ki, mivel szerintük az áldozatok vizsgálata sok megerőszakolt nőt visszatart majd attól, hogy előhozakodjanak a sérelmükre elkövetett bűncselekménnyel. A rendőrség és az ügyészség szerint viszont hiánypótlás a bevezetett rendelkezés, ugyanis a brit törvények értelmében a tanúk és a sértettek sem kötelezhetőek arra, hogy elektronikai adataikat átadják a hatóságoknak.

Természetesen nem csak nemi erőszaktevők ügyében, hanem minden nyomozás során eljárhatnak így a brit rendőrök.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/147566

Ajánljuk még a témában