Spanyol választás: szocialista győzelem

2019. április 28. 20:24
A vasárnapi spanyol parlamenti választás után közzétett exit poll adatok szerint a szocialisták állnak az első helyen, mögöttük a konzervatív Néppárt, a balos Podemos és a liberális Ciudadanos állnak.

Vasárnap választott Spanyolország, a voksolás este 20 órakor zárult le, és ekkor tették közzé az első exit poll-felméréseket, amit az Imop Insights készített a Cadena Cope számára. 

Eszerint az első helyen Pedro Sánchez jelenlegi kormányfő szocialistái (PSOE) végeztek, 111 képviselői helyet szerezhetnek.

Második helyen a jobboldali Néppárt áll (70 hely), harmadik a vonalas baloldali Podemos (54 szék), negyedik a bal- és jobboldali liberalizmus között egyensúlyozó Ciudadanos (43 szék), és ötödik helyen áll a nacionalista-jobboldali Vox (41 szék).

A többi párt, főleg regionális és etnikai pártok 31-32 helyet szerezhettek.

A parlamenti abszolút többséghez 176 képviselőre van szükség. A spanyol ABC lap elemzése szerint a szocialistáknak a katalán szeparatisták 14 képviselőjével, valamint a radikálisabb baloldali Podemosszal való szövetségkötéssel lehetne meg a kormányzóképes többségük.

A Néppárt a 2016-os választáson elért 33 százalékos eredményéhez képest csak 18 százalékot ért el, a szocialisták pedig 22-ről 26 százalékra nőttek az előző választás óta. 

 

A fenti adatok, emlékeztetőül, csak az exit poll adatok. A konkrét választási eredmények később várhatók.

Az új, fiatal vezetővel a választáson induló Néppártról szóló elemzésünket itt olvashatják:

A „Szégyentelenek”: jobbra tolódik a spanyol jobboldal.

(abc.es, Euronews)

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Vox 2016-ban 1 százalékot ért el, most, 2019-ben 12.1 százalékot, a többieknél nincs jelentősebb változás. Legtöbb nyugati elemzés szerint ismét patthelyzet alakulhat ki, vagyis marad a belpolitikai instabilitás. S mindez kinek és minek kedvez?

A harc bennük volt. Az utolsó arab állam legyőzése kb. 1490 körül volt, pár évvel hamarabb, mint Amerika felfedezése.. A másodszülött fiuk nem sokat örököltek, így mentek szerencsét próbálni. Ráadásul a vakmerőségig bátrak és kegyetlenek voltak (Cortez, Pizaro, Balboa etc.), a papjaik meg hittek abban, hogy jót tesznek a helyiekkel, miközben kereszteltek és elégették a krónikáikat. ( Ráadásul a tűzfegyverek és a lovak ismeretlenek voltak arrafelé, ami fél győzelmet jelentett.)

A VOX-nak van egy zavaros elképzelése, ami miatt bizonyos terülteken soha nem fog nyerni, vissza akarja vonni az autonómiákat ( Baszkföld, Katalónia...)

A spanyolok menthetetlenek politikailag.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés