Spanyol választás: szocialista győzelem

2019. április 28. 20:24

A vasárnapi spanyol parlamenti választás után közzétett exit poll adatok szerint a szocialisták állnak az első helyen, mögöttük a konzervatív Néppárt, a balos Podemos és a liberális Ciudadanos állnak.

Vasárnap választott Spanyolország, a voksolás este 20 órakor zárult le, és ekkor tették közzé az első exit poll-felméréseket, amit az Imop Insights készített a Cadena Cope számára. 

Eszerint az első helyen Pedro Sánchez jelenlegi kormányfő szocialistái (PSOE) végeztek, 111 képviselői helyet szerezhetnek.

Második helyen a jobboldali Néppárt áll (70 hely), harmadik a vonalas baloldali Podemos (54 szék), negyedik a bal- és jobboldali liberalizmus között egyensúlyozó Ciudadanos (43 szék), és ötödik helyen áll a nacionalista-jobboldali Vox (41 szék).

A többi párt, főleg regionális és etnikai pártok 31-32 helyet szerezhettek.

A parlamenti abszolút többséghez 176 képviselőre van szükség. A spanyol ABC lap elemzése szerint a szocialistáknak a katalán szeparatisták 14 képviselőjével, valamint a radikálisabb baloldali Podemosszal való szövetségkötéssel lehetne meg a kormányzóképes többségük.

A Néppárt a 2016-os választáson elért 33 százalékos eredményéhez képest csak 18 százalékot ért el, a szocialisták pedig 22-ről 26 százalékra nőttek az előző választás óta. 

 

A fenti adatok, emlékeztetőül, csak az exit poll adatok. A konkrét választási eredmények később várhatók.

Az új, fiatal vezetővel a választáson induló Néppártról szóló elemzésünket itt olvashatják:

A „Szégyentelenek”: jobbra tolódik a spanyol jobboldal.

(abc.es, Euronews)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/147527

Ajánljuk még a témában