Brit-ír megállapodás az észak-írországi önkormányzatiságról

2019. április 26. 16:38

Tárgyalóasztalhoz ültetik a protestáns és a katolikus pártokat.

2019. április 26. 16:38

Az észak-írországi felekezetközi önkormányzatiság helyreállítását célzó tárgyalások felújításáról állapodott meg pénteken Theresa May brit és Leo Varadkar ír miniszterelnök, nem titkoltan annak hatására, hogy a minap egy észak-írországi lövöldözésben meghalt egy fiatal újságírónő.

A Londonban és Dublinban péntek délután ismertetett közös nyilatkozat szerint az új politikai tárgyalási folyamatnak részese lesz a brit és az ír kormány mellett az összes nagy észak-írországi politikai párt is.

A többségi protestáns britpárti közösség legnagyobb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) és a britellenes katolikus mozgalom vezető pártja, a Sinn Féin évekig együtt kormányozta Észak-Írországot, 2017 januárjában azonban – névleg a megújuló fűtőanyag-források használatának ösztönzését célzó, ám pénzügyi botrányba fulladt támogatási program miatt – súlyos vita robbant ki a két nagy párt között, és végül összeomlott a helyi kormányzat.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik