Ígéretes varázsló, vagy Trumphoz hasonló hülye?

2019. április 25. 08:13

Sz. Bíró Zoltán
Azonnali

Mit üzen a színész-showman győzelme a posztszovjet térségnek és főleg az oroszoknak? Hogyan rendeződhetnek az ukrán-orosz kapcsolatok, és miért lehetett szimpatikus Zelenszkij a kárpátaljai magyaroknak?

„Volodimir Zelenszkij személyében egy zéró politikai tapasztalattal rendelkező ember került a térség egyik legbonyolultabb problémáival szembenéző állam élére. Armageddon lesz így Ukrajnában?

Nem lehet ezt kizárni, de azért az ukránok az elmúlt évtizedekben megmutatták, hogy számtalan nehézségen úrrá tudnak lenni. Elsősorban a posztszovjet átmenet nehézségeire gondolok. Magáért beszél, hogy a rendszerváltás kezdete óta lezajlott hét elnökválasztásból ötször a nem hivatalban lévő, ellenzéki jelölt győzött. Ez is jelzi, hogy mégiscsak olyan politikai rendszert sikerült kialakítani, ami minden korlátozottsága, problémája és korruptsága ellenére nem betonozott be egy szűk politikai elitet a hatalomba.

Érdemes ennyire optimistának lenni az ukrán belpolitika esetében, ahol a parlamenti képviselők simán összeverekednek, ha úgy támad kedvük?

Szerintem ez nem optimista, hanem realista megközelítés. Annyi problémája van szegény Ukrajnának, hogy hatalmas felelőtlenség lenne ebben a politikai helyzetben újabb konfliktusokat teremteni. Ráadásul ezt a helyzetet nem a pártok, a politikusok pillanatnyi akarata hozza létre, hanem az alkotmányos berendezkedés. Ehhez ésszerűen alkalmazkodni a legalapvetőbb felelőssége lenne a politikusoknak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/147342

Ajánljuk még a témában