Le Pen, Wilders és Okamura korlátozná az EU jogköreit

2019. április 25. 18:55
A három radikális politikus szerint a májusi EP-választás esély arra, hogy Európában mélyreható változások következzenek be.

Korlátozni kell az Európai Unió jogköreit, a nemzetállamok szerepét pedig meg kell erősíteni az európai politikában – állapodott meg Tomio Okamura, a cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) elnöke, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) vezetője és Geert Wilders, holland Szabadságpárt elnöke csütörtöki prágai tárgyalásain.  

Le Pen és Geert Wilders azért látogattak Prágába, hogy személyesen támogassák a bevándorlás ellenes cseh SPD most induló hivatalos EP-választási kampányát. „A mai európai együttműködést szeretnénk átalakítani a szuverén és szabad országok együttműködésévé. Támogatnám (Csehország) kilépését (az EU-ból), mert a jelenlegi EU-nak meg kell buknia. Nem hiszem, hogy megreformálható” – jelentette ki Tomio Okamura a három radikális politikus közös sajtótájékoztatóján.  

Úgy véli, megoldás lenne, ha az EU visszatérne az egykori Európai Gazdasági Közösség modelljéhez. „Azon vagyunk, hogy legyen egy közös piac, szabadon mozoghassanak az európai országok polgárai, az áru és a pénz, de azt akarjuk, hogy a nemzeti jogrendet minden állam önállóan alakítsa ki a választások eredménye alapján” – magyarázta álláspontját Okamura.

Wilders és Le Pen szintén úgy nyilatkoztak, hogy támogatják az EU jogköreinek korlátozását. A holland politikus szerint a mai EU nem demokratikus és a nemzetállamok tönkretételén dolgozik. Le Pen azt mondta: minden ország polgárainak szabadon kellene eldöntenie, milyen projektekben hajlandóak részt venni. 

A francia politikus úgy látja, hogy Európát két totalitárius ideológia – az iszlamizmus és a globalizmus - veszélyeztetik. Az iszlamizmus szerinte azért sikeres Európában, mert a masszív bevándorlást az EU támogatja és pénzeli. A globalizmus elterjedése meg a nemzetek feletti gazdasági körök érdeke. 

„Egyedül a nemzeti pártok azok, amelyek megakadályozhatják gazdasági és vallási rabságunkat, amely kultúránkat veszélyezteti” – szögezte le Le Pen.  Okamura és Wilders szintén élesen bírálták és elfogadhatatlannak minősítették az iszlám európai terjeszkedését. A három radikális politikus egybehangzóan azt állította: a májusi EP-választás esély arra, hogy Európában mélyreható változások következzenek be. Okamura, Le Pen és Wilders a sajtótájékoztató után részt vettek az SPD kampányindító nagygyűlésén a prágai Vencel-téren.

Milos Zeman köztársasági elnök a csehországi EP-választást május 24-ére és 25-ére írta ki. 

(MTI)

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

„Azon vagyunk, hogy legyen egy közös piac, szabadon mozoghassanak az európai országok polgárai, az áru és a pénz, de azt akarjuk, hogy a nemzeti jogrendet minden állam önállóan alakítsa ki a választások eredménye alapján”

Erről mi a véleményed? Mert a puszta minősítés szellemi szegénységet, vitaképtelenséget mutat.

A néppárt csak nevükben odaillő, de lényegében szoci és liberális tagjai ugyanígy senkik a saját hazájukban. Ez az EU alapvető hibája. Országok alkotják, nem pártok, viszont olyan csoportok, pártok akik otthon labdába sem rúgnak, semmiért nem vonhatók felelősségre, választott, felelős kormányokkal szórakozhatnak.

A jelenlegi brüsszeli tendencia az egység növelése a sokféleség rovására, míg Wildersék - és Orbán is - a sokféleséget - pluralitást erősítené az alapvető egység megőrzése közepette.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés