Rákos vagyok, de nem fogok meghalni

2019. április 24. 09:17

Magenheim Rita
Facebook

Ilyen a mellrák. Nem öreg, nem kopasz, nem zokog reggeltől estig.

„A képen örülök, mert tudom hogy mellrákom van. 
Nem, nem őrültem meg. 
Örülök, mert nagyon hamar elkaptuk a rohadékot. Igy 98% esélyem van, hogy meggyogyuljak, hogy felneveljem a gyerekeimet és szép életem legyen. Rákos vagyok, de nem fogok meghalni. Nem most és nem e miatt. Az orvostudomány nagyon sokat fejlödött az utobbi évtizedekben. De a rák továbbra sem mindig gyógyítható betegség. A kérdés mikor kapjuk el a rohadékot... Ha korán elkapjuk akkor szinte mindig gyógyítható és minél később annál rosszabbak az esélyek. 
Direkt ezt a képet választottam. Ilyen a mellrák. Nem öreg, nem kopasz, nem zokog reggeltöl estig. Ès ez sajnos Te is lehetsz. De ettöl nem betojni és pánikolni kell, hanem okosan küzdeni ellene...
Ha nem mentem volna el szürésre, és csak 1-2-3 év mulva derült volna ki egészen más lenne a helyzet. 
40es orvosnőként sok hasonlo barátnőm van. Mikor elmondtam nekik kiderült, hogy egy se jár még szürésre... Orvosnőként is azt ismert kifogásokat mondták: sok a munka, fájni fog a mammográfia, nem volt senkinek a családban, én még fiatal vagyok, annyira félek hogy találnak valamit, hogy inkább el se megyek szürésre stb....
Ha az okos orvos barátnőim ilyen hülyék (bocs csajok) mit várhatunk el a többiektöl.
Nagyon ciki de nőgyógyász létemre egy csomó mindent én se tudtam. Nagyon sokat tanultam az elmult hónapokban. Ugy döntöttem ezt megosztom azzal akit érdekel.
Minden 8-10. nönek lesz mellrákja. Szoval baromi gyakori és egyre gyakoribb. Négyszer olyan gyakori mint a méhnyakrák, mégis annak a szürésére sokkal többen járnak el. Egyre több a fiatal mellrákos nő, kb. a betegek 20%-a 50 év alatti, kb 5% 40 év alatti. 
Amerikában 40 éves kortól javasolják a szürést ha NINCS rizikó tényezöd. Ha „magas a rizikód” akkor már 30 éves kortól. De ezt tuti még egy orvos se kérdezte ki töled. Sajnos a mai orvoslás... Idö sincs rá. Meg öszíntén egy csomó orvosnak fogalma sincs róla. Én aztán tényleg nem bántani akarom az orvosokat, de jó lenne ezen változtatni. 
Megnő a rizikód ha 30 év alatt nem szültél, (sok) alkohol iszol, alacsony D vitamin szinted vagy éjszaka dolgozol. Tuti biztos vagyok benne hogy egy orvos se hívta fel a figyelmedet hogy a mellrákszürést hamarabb kell elkezdened mert növér, orvos vagy (voltál). 
Csináltam két oldalt. Egyet, ahol irok a szürésröl és hogy mit tehetsz hogy megelözd a betegséget https://www.facebook.com/Mellrák-ellen-2235988486730396/. Egy másikat meg az érintetteknek https://www.facebook.com/Harc-okosan-a-mellrák-ellen-429010604327306/. 
Örülök ha megosztjátok a posztot és követitek az oldalakat. 
Angol és német verziot is tervezek...”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/147274