Egy élhetőbb és békésebb Ukrajnát remélünk – Dobsa István kárpátaljai magyar politikus a Mandinernek

2019. április 24. 20:51
A kárpátaljai magyarság körében óriási támogatottsággal győzött az új ukrán elnök, de mit remélhet a magyar közösség Zelenszkijtől? Miért mondott le eközben Kárpátalja kormányzója? E kérdésekről, a magyar közösség kilátásairól és a nyelvtörvényről is beszélt lapunknak Dobsa István, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének elnöke.

Ukrajna új elnököt választott, és meglepő módon az eddig jórészt humoristaként ismert Volodimir Zelenszkij nyert, magabiztos fölénnyel. Honnan érkezett ő, milyen a megítélése a kárpátaljai magyarság körében?

Az ukrán Központi Választási Bizottság befejezte a szavazatok feldolgozását, így már hivatalos, hogy Volodimir Zelinszkij 73%-os támogatottsággal lett Ukrajna következő elnöke. Az új elnök mindössze 41 éves, ezzel Ukrajna eddigi legfiatalabb vezetője. Előadóművész, producer és politikus, a Kvartal 95 filmstúdió tulajdonosa. Országos ismeretségét is műsorának köszönheti, ahol éveken keresztül parodizálta ki az ukrajnai aktuálpolitikai eseményeket. A kárpátaljai magyarság kezdetektől nagy érdeklődéssel követte Zelenszkij politikai karrierjét, és mint a hétvégi eredmény mutatja, bizalmat szavaztak neki. Kárpátalja magyarlakta településein több mint 90%-os támogatottságot tudhat magáénak. 

Az UMDSZ és a KMKSZ is reagált az eredményekre, bizakodó hangot ütve meg. Milyen változás várható az ukrán kisebbségpolitikában Zelenszkij győzelmével?

Ha az utóbbi öt év kormányzását figyelembe vesszük, akkor kiderül, hogy változásra bizony valóban nagy szükség van. Porosenko irányítása alatt folyamatosan szűkültek a nemzetiségek jogai, olyan oktatási törvényt fogadtak el, ami ellehetetleníti a nemzeti kisebbségi nyelven működő iskolákat, illetve terítéken van az a nyelvtörvény, amely a nemzetiségi nyelvhasználatot lényegében a családi szférába szorítaná vissza. Az előző elnök kampánya az ellentétek szítására épült, ahol ellenséges színekben tüntették fel a nemzetiségi kisebbségeket, közöttük a magyar közösséget, saját magát pedig a nemzet heroikus megmentőjeként próbálta aposztrofálni. A köztévén gyakoriak voltak azok a dokumentumfilmek, melyek a kárpátaljai magyarságot az ország jelentős problémájaként, egyfajta nemzetbiztonsági kockázatként mutatták be.

Egyre nagyobb teret nyertek a szélsőséges nacionalista szervezetek, „halállista működött”,

rendszeresen vegzálták a határátkelésénél Kárpátalja köztiszteletben álló személyeit, és sajnos terrorcselekmény is történt, hiszen pokolgépes támadás érte a KMKSZ ungvári székházát. Eddigiekben soha nem látott mértékű támadásnak volt kitéve a helyi magyar közösség. Véleményem szerint ezekre a történésekre mondtak nemet a kárpátaljai magyarok, és reménykedve szavaztak a változást ígérő új hatalomra. 

Tágabb kontextusban mit hozhat a politikai életben ez az elnökváltás? 

Az új elnök komoly kihívásokkal néz szembe, hiszen hatalmas mértékű az államadósság, komoly az infrastrukturális lemaradás, de mindenekelőtt van egy öt éve tartó kelet-ukrajnai háború. Prioritásként a konfliktust kell megoldania, hiszen

hogyan is lehetne gazdasági prosperálást várni egy háború sújtotta országban?

Zelenszkij ugyanakkor már kijelentette, hogy párbeszédet kezdene Putyinnal a konfliktus rendezésének érdekében. Mindezek mellett tovább folytatná a béketárgyalásokat, és a normandiai négyek, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország mellé bevonná az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát is. Fontosnak tartanám megjegyezni, hogy megszüntetné Viktor Medvedcsuk közvetítői szerepkörét az orosz-ukrán vitában. 

Belpolitikai téren milyen intézkedések várhatóak Zelenszkijtől?

Ígérete szerint törvénybe foglalná a néphatalom fogalmát, amely egyebek között tartalmazná a helyi és országos népszavazások lebonyolításának rendjét. A korrupcióellenes legfelső bíróság élére feddhetetlen erkölcsű bírákat nevezne ki, és nagymértékben átalakítaná az elnöki hivatalt. Úgy gondolom, hogy ezekre a változásokra égető szükség van. Csak remélni tudom, hogy sikerülnek az új elnök tervei, törekvései, és egy sokkal élhetőbb és békésebb Ukrajnáról beszélhetünk rövid időn belül.

Hogy áll most a magyarságot diszkrimináló ukrán nyelvtörvény ügye?

A Legfelső Tanács február 28-a óta tárgyalja második olvasatban „Az ukrán mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról” című törvény tervezetét. A dokumentumra több mint kétezer módosító indítvány érkezett, és a Rada most fejezte be ezek tárgyalását. Sajnálatos tény, hogy Brenzovics Lászlónak, a KMKSZ elnökének, parlamenti képviselőnek egyetlen módosítási kérelmét sem fogadták el. Aggasztó, de inkább

kicsinyes Porosenko azon kijelentése, hogy boldog volna, ha az utolsó intézkedés, amit aláír, az új nyelvtörvény lenne.

A választási eredményekből látszik az, hogy az emberek nem támogatják azt a nyelvpolitikát, amit a korábbi elnök folytatott. Bölcsességről tenne tanúbizonyságot, ha egy leköszönő elnök nem döntene ilyen fajsúlyú kérdésekben. Kíváncsian várjuk hát, milyen döntés születik majd a parlament képviselőinek részéről.  
 
Keddi hír, hogy benyújtotta lemondását Hennagyij Moszkal, a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal elnöke. Mi állhat ennek hátterében? Moszkal eddig, akár Kijevvel szembemenve is, képviselte a magyar érdekeket. Távozása hogy érintheti a kárpátaljai magyarságot?

Számítani lehetett erre a lépésre, hiszen Hennagyij Moszkal Petro Porosenko kampányának helyi vezetője volt. Borítékolható volt, hogy Zelenszkij hivatalos beiktatása után lemondatta volna a kormányzót, ő azonban nem várta ezt meg. Moszkal kormányzó valóban lojális volt a magyar közösség irányába, számos kérdésben találtunk partnerre személyében. Hozzá kell tenni, hogy ezt Magyarország kormánya is megfelelő módon értékelte, hiszen számos problémában nyújtott azonnali segítséget kérésére, ami nem csak a magyar nemzetiségű embereket érintette. Ilyen volt például a kanyaró elleni védőoltások kérelmezése vagy a folyékony klór átadása Ungvár városának, de még sorolhatnám. Abban bízunk, hogy az utódja is hasonlóképp pozitívan áll majd közösségünkhöz, és szintén jó viszony alakulhat majd ki. 

Friss fejlemény, hogy a Majdan-tüntetések során elkergetett Janukovics hazatérését tervezi, ezt hogy lehet értékelni? 

Janokovics személye rendkívül megosztó, és számos kérdést vet fel. Véleményem szerint az ő részéről is bölcsebb lenne egy nyugodtabb időszakában visszatérni erre a szándékára.

Ukrajna jelenleg egyfajta átmeneti, forrongó periódusát éli,

ősszel kerülhet sor a parlamenti választásokra, ami után záródhat le a teljes hatalmi átrendeződés. Jelenleg az indulatok a tetőfokon vannak, így nem lenne szerencsés, ha  a Janokovics-ügy is tovább fűtené az hangulatot. Ukrajnának nyugalomra, békére és stabilitásra van végre szüksége!

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés