Akármilyen kompromisszumba nem megy bele a kormány

2019. április 23. 11:16

Vitályos Eszter
Magyar Nemzet

Brüsszel javaslata alapján a következő időszakban 320 euróról 260 euróra apadna az egy főre jutó támogatás. Interjú.

„Közeleg az európai parlamenti választás. Ennek eredménye hogyan hathat az uniós forráselosztásra?

A voksolás kimenetele nagymértékben befolyásolhatja a következő pénzügyi ciklust. Annyit már látunk az Európai Bizottság (EB) jelenlegi tervei alapján, hogy Magyarország ­uniós támogatása jelentősen, akár 24 százalékkal csökkenhet. Hazánkban az egy főre jutó uniós pénz mértéke most nagyjából 320 euró évente, amely az EB javaslata alapján a következő időszakban 260 euróra apadna. Jelenleg az összes operatív program körülbelül 9184 mil­liárd forintból gazdálkodik.

Mit lehet tenni?

Minden körülmények között kiállunk amellett, hogy a kohéziós politikát az azzal közvetlenül össze nem függő célokkal nem lehet összekötni, legyen szó akár a migrációról, akár a jogállamiságról. Öröm az ürömben, hogy a humán fejlesztések területe a mostaninál akár még nagyobb hangsúlyt is kaphat a teljes pénzügyi kereten belül. Fontos, hogy a tényleges sarokszámokról nem az Európai Parlament, hanem az Európai Tanács dönt majd.

Ez azt jelenti, hogy az Emberi erőforrás-fejlesztési operatív program (EFOP) még nyertes is lehet?

Akár. Így a következő, a 2021–2027-­es programozási időszakot ennek a fejlesztésére szeretnénk alapozni, amennyiben az Európai Szociális Alap forrásai jelentősen nem csökkennek. A mostani ciklusban közel 981 milliárd forint áll az EFOP-ban a rendelkezésünkre. Mivel az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) programjai nagyrészt ebből gazdálkodnak, a tárca által felügyelt területekre fordítható összegek nagyjából megegyeznek a mostani cikluséval. Ha pedig optimistán számolunk, akkor az 1000-1100 milliárdot is elérhetjük. Az biztos, hogy a költségvetés elfogadását semmiféle határidőhöz nem kívánjuk kötni.

Sem az új parlamenthez, sem a régi testülethez?

Nem. Orbán Viktor miniszterelnök úr többször is hangsúlyozta: ha Magyarország számára kedvező döntés születik, és a támogatás összege elfogadható, akkor mindegy, hogy a régi vagy az új testület hozza meg a döntést, mi azt bármikor elfogadjuk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/147192

Ajánljuk még a témában