Zelenszkij, a zsákbamacska

2019. április 23. 10:59

Kabai Domokos Lajos
Bekiáltás

Az dönti el sorsát, miben egyezik meg a feje fölött Washington és Moszkva.

„Először is Porosenko aligha adja fel könnyen. Az ukrajnai, oroszországi, magyarországi, litvániai édesipari vállalkozásai, az autógyártásban, a haditechnikában, a hajógyártásban, az akkumulátorgyártásban, az üvegiparban, a televíziózásban és rádiózásban, a biztosításban ténykedő cégei eddig is jól elvoltak nélküle. Rendesen termelték neki a profitot, bár rossz nyelvek szerint az államfői posztról tudott azért egy s mást tenni ennek érdekében. Mindenesetre egyelőre legalábbis úgy tűnik fel, semmi nem gátolja abban, hogy nem lebecsülendő képességeit, kapcsolatrendszerét, hatalmassá duzzasztott vagyonának egy részét politikai befolyásának megőrzése érdekében mobilizálja. Már csak azért is, hogy elkerülje a feltételezett korrupciók, az állami pénzek kétes felhasználása miatt a törvény előtti felelősségre vonást…

Másodszor hasonló magatartás várható a többi ukrajnai politikai erőtől, politikustól. Mindent el fognak követni azért, hogy a radában, az ukrajnai törvényhozásban minél több képviselői helyet szerezzenek meg az ősszel esedékes választásokon. Ebből az is következik, hogy azok a szavazók, akik az államfőválasztás mostani, második, két jelöltre szűkült fordulójában Zelenszkijre adták voksukat, október 27-én nagyrészt korábbi favoritjukat fogják támogatni: a Julia Timosenko által fémjelzett Haza párt, továbbá az Ellenzéki Blokk, a Polgári Pozíció, a Radikális Párt és a többi jelöltjeit. Ezen a hétvégén az tömörítette Zelenszkij mögé a nyelvi, a vallási, a történelmi-kulturális, a Nyugathoz, illetve az Oroszországhoz való viszonyt illetően továbbra is megosztott ukrajnaiakat, hogy az eredetileg az USA által szervezett államcsínnyel hatalomra került, ám a várakozásaikat az elmúlt öt évben messze alulmúlt Porosenkotól megszabaduljanak. Ősszel azonban ez a szempont már nem játszik.

Harmadszor nagy kérdés, hogy nem övezik-e azonnali kudarcok Zelenszkij államfői tevékenységét. Frissen létrehozott pártocskájának, a Nép Szolgájának ugyanis lényegében nincs képviselete a parlamentben. Ilyen körülmények között legfeljebb abban bízhat, hogy tömegesen állnak át hozzá a jelenlegi képviselők. Amennyiben nem, s ez a valószínűbb, akkor az összes parlamenti párt foglyaként nem lesz képes érdemi változtatásokra. Ezt úgy háríthatja el, hogy feloszlatja a parlamentet, s előre hozott választásokat ír ki, amire május 28-ig van lehetősége. Nagy kérdés az is, hogy a még Porosenko által kiválogatott miniszterek mennyire tartanak be neki. E tekintetben talán abban bízhat, hogy nem annyira a volt elnök állította össze a kabinet névsorát, hanem az amerikai nagykövet, meg a Kijevben nyüzsgő washingtoni tanácsadók. Van esélye annak, hogy lojalitásra fogják utasítani az ukrán kormány tagjait, s akkor elkerülhető lesz a kormányzás teljes lebénulása.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/147190

Ajánljuk még a témában