Egy osztrák alpolgármester patkányoknak nevezte a bevándorlókat

2019. április 23. 15:17

Az eset Hitler szülővárosában történt.

Le kellett mondania Adolf Hitler szülővárosa, Braunau-am-Inn egyik közgyűlési képviselőjének, miután egy „költeményt” tett közzé, amelyben „patkányokhoz” hasonlította a bevándorlókat – közölte kedden Heinz Christian Strache alkancellár, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője.

Az 53 éves Christian Schilcher braunaui polgármester-helyettes „Patkányok a városban” címmel kiadott egy hosszú verset, amelyben e rágcsálókhoz hasonlította a migránsokat.

A párt helyi tagozata által a hét végén közzétett szöveg  országos  felháborodáshoz vezetett, és feszültséget váltott ki az FPÖ és a Sebastian Kurz vezette néppárti konzervatívok alkotta koalíción belül.Schilcher végül lemondott a mandátumáról és párttagságáról, hogy „ne okozzon kárt a szabadságpártnak” – közölte kedden Strache a párt európai parlamenti választási kampánya indításakor. Az FPÖ a szavazatok mintegy 23 százalékára számíthat.

A  történtek kedden  kedden arra indították az Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ), hogy „az ország jó hírneve érdekében” a kormánykoalíció felbontását követelje. 

Az egykori nácik által alapított FPÖ-t nemrégiben a márciusban az új-zélandi Christchurch mecseteiben elkövetett véres támadás elkövetőjét pénzelő identitárius szervezettel való kapcsolatai miatt bírálták.

A vers közzététele egybeesett Adolf Hitler születésének 130. évfordulójával, a náci diktátor 1889. április 20-án látta meg a napvilágot a német határhoz közeli Braunau-am-Innben. A  város központjában álló szülőházát 2016-ban az osztrák állam kisajátította, hogy ellenőrizze annak használatát.

Az ügyészség bejelentette, hogy „gyűlöletkeltés címén” vizsgálat indul a szöveg közzététele miatt. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/147223

Ajánljuk még a témában