Bíróság mondta ki: lehet szabad az idei Pride

2019. április 23. 15:44

Diószegi-Horváth Nóra
Mérce

A Fővárosi Törvényszék lényegében kimondta: idén bárhol lehet majd csatlakozni a Budapest Pride-hoz.

„Ahogy arról korábban a Mérce beszámolt: a rendőrség az idei Budapest Pride-ot ismét kordonok közé szorította volna. Csakhogy a felvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány a TASZ segítségével bírósághoz fordult.

A Fővárosi Törvényszék pedig lényegében kimondta: idén bárhol lehet majd csatlakozni a Budapest Pride-hoz.

Az idei felvonulást (ami július 6-án a Kossuth térről indul majd) a szervezők időben jelentették be, Budapest Rendőrfőkapitánya azonban az elmúlt évek egyre fejlődő gyakorlata ellenére is úgy döntött, hogy a menetet csak akkor lehet megtartani, ha azt a »négy fal között tartják« – vagyis a gyűlés helyszíneit és útvonalát a rendőrség kiüríti, kordonokkal lezárja, és a résztvevők mindössze három (3!) ponton csatlakozhatnának a felvonuláshoz.

Ez már csak azért is hatalmas visszalépés lenne, ugyanis a tavalyi évben már jóformán a teljes útvonalon kordonok nélkül, szabadon vonulhatott a menet, így a szervezők is értetlenül álltak a szigorú rendőrségi döntés előtt.

Azt fontos kiemelni, hogy az utóbbi években folyamatosan csökkent – az ellentüntetések dacára – annak kockázata is, hogy a tíz évvel korábban történtekhez hasonló erőszakkal zavarják meg a felvonulást. Mindezekhez képest idén a főkapitány mégis bekeményített: kihasználva az új gyülekezési törvény adta lehetőséget, korlátozó határozatban írta elő a szervező számára a menetbiztosítás módját.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/147227

Ajánljuk még a témában