Zsidófigurát égettek húsvét alkalmából Lengyelországban

2019. április 21. 17:51

Középkori zsidógyűlölettel teli népünnepélyt rendeztek húsvét alkalmából – számolt be az antiszemita incidensről a Neokohn.

Súlyosan antiszemita motívumokat mutatott fel az a hétvégi rendezvény, amelyre egy dél-lengyelországi településen került sor húsvét alkalmából – számolt be az esetről a Neokohn. Mint írták, a rendezvényen a bibliai Júdás szerepét mutatták be Jézus halálának összefüggésében. Ahogy az ismert, a keresztény bibliai történet szerint Júdás árulta el Jézust, kiszolgáltatva őt a rómaiaknak.

Júdás ezzel az árulás szimbólumává vált, évszázadok óta rendeznek keresztény országokban olyan eseményeket, ahol erre hangsúlyosan emlékeztetik a publikumot. Ezek többnyire a középkorban gyakran voltak nyílt antiszemita rendezvények, amelyeken Júdást egy óriás bábuként jelenítették meg, rajta különféle feliratokat és üzeneteket elhelyezve.

A Times of Israel beszámolója szerint „a »Júdás, az áruló« feliratokkal ellátott, kalapja miatt ortodox zsidóra emlékeztető, nagy orrú figurát reggel kihelyezték a főtérre, majd napközben a helyiek gyerekekkel közösen szétverték és elégették a bábut”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/147119

Ajánljuk még a témában