Tűzoltókat fogadott az Élysée-palotában a francia elnök

2019. április 18. 18:09

A tűzoltók néha életük kockáztatásával tizenöt órán át küzdöttek, hogy megmentsék a pusztulástól a gótikus székesegyházat.

A tűzoltók és a mentésben részt vevő többi ember példamutatását dicsérte csütörtökön a párizsi Élysée-palotában a francia államfő a párizsi Notre-Dame-székesegyházban a hét elején pusztító tűzzel kapcsolatban. Emmanuel Marcon 300 embert fogadott az elnöki palotában: 250 párizsi tűzoltót, a párizsi régióban dolgozó tűzoltókat, rendőröket, vöröskereszteseket és a polgári védelem tagjait, akik mind hozzájárultak ahhoz, hogy a hétfői óriási tűzben sikerült megmenteni az épületet.

Az államfő hétfő este már dicsérte és „hősöknek” nevezte a tűzoltókat. A tűzoltók néha életük kockáztatásával tizenöt órán át küzdöttek, hogy az utolsó pillanatban megmentsék a pusztulástól a francia város egyik jelképét, a világhírű gótikus székesegyházat. Az oltásban 600 tűzoltó vett részt. Az államfő közölte, hogy telefonon beszélt a pápával, és franciaországi látogatásra hívta meg a katolikus egyházfőt, aki „alkalmas időben” érkezik majd.

Macron 2018. június 26-án találkozott a pápával a Vatikánban, amikor átvette a római püspök bazilikája, a Lateráni Szent János-bazilika tiszteletbeli protokanonokának (első kanonoka) tisztségét. Ez a cím Franciaország mindenkori államfőjét hivatala alapján illeti meg. Ferenc pápa 2014-ben járt Franciaországban, amikor Strasbourgban beszédet mondott az Európai Parlamentben.

Csütörtökön folytatódtak a munkálatok a Notre-Dame-katedrálisban: daruval több szobrot leemeltek, hogy csökkentsék az építmény oromzatára, illetve támaszfalaira nehezedő terhet, és fadeszkákkal megerősítették az egyik rózsaablak feletti támszerkezetet. A tűzvész világszerte nagy részvétet váltott ki, csütörtökre korábban soha nem látott adományt – 850 millió eurót - ajánlottak fel a székesegyház újjáépítéséhez.

Csütörtök délután a Notre-Dame-tól néhány száz méternyire álló párizsi Városháza előtti téren tisztelegnek a mentésben részt vevők előtt. Nagycsütörtök este vigíliát tartanak a Montremartre-on álló Sacré-Coeur bazilikában.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/147010

Ajánljuk még a témában