Tűzoltókat fogadott az Élysée-palotában a francia elnök

2019. április 18. 18:09
A tűzoltók néha életük kockáztatásával tizenöt órán át küzdöttek, hogy megmentsék a pusztulástól a gótikus székesegyházat.

A tűzoltók és a mentésben részt vevő többi ember példamutatását dicsérte csütörtökön a párizsi Élysée-palotában a francia államfő a párizsi Notre-Dame-székesegyházban a hét elején pusztító tűzzel kapcsolatban. Emmanuel Marcon 300 embert fogadott az elnöki palotában: 250 párizsi tűzoltót, a párizsi régióban dolgozó tűzoltókat, rendőröket, vöröskereszteseket és a polgári védelem tagjait, akik mind hozzájárultak ahhoz, hogy a hétfői óriási tűzben sikerült megmenteni az épületet.

Az államfő hétfő este már dicsérte és „hősöknek” nevezte a tűzoltókat. A tűzoltók néha életük kockáztatásával tizenöt órán át küzdöttek, hogy az utolsó pillanatban megmentsék a pusztulástól a francia város egyik jelképét, a világhírű gótikus székesegyházat. Az oltásban 600 tűzoltó vett részt. Az államfő közölte, hogy telefonon beszélt a pápával, és franciaországi látogatásra hívta meg a katolikus egyházfőt, aki „alkalmas időben” érkezik majd.

Macron 2018. június 26-án találkozott a pápával a Vatikánban, amikor átvette a római püspök bazilikája, a Lateráni Szent János-bazilika tiszteletbeli protokanonokának (első kanonoka) tisztségét. Ez a cím Franciaország mindenkori államfőjét hivatala alapján illeti meg. Ferenc pápa 2014-ben járt Franciaországban, amikor Strasbourgban beszédet mondott az Európai Parlamentben.

Csütörtökön folytatódtak a munkálatok a Notre-Dame-katedrálisban: daruval több szobrot leemeltek, hogy csökkentsék az építmény oromzatára, illetve támaszfalaira nehezedő terhet, és fadeszkákkal megerősítették az egyik rózsaablak feletti támszerkezetet. A tűzvész világszerte nagy részvétet váltott ki, csütörtökre korábban soha nem látott adományt – 850 millió eurót - ajánlottak fel a székesegyház újjáépítéséhez.

Csütörtök délután a Notre-Dame-tól néhány száz méternyire álló párizsi Városháza előtti téren tisztelegnek a mentésben részt vevők előtt. Nagycsütörtök este vigíliát tartanak a Montremartre-on álló Sacré-Coeur bazilikában.

(MTI)

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Macron elterelő politikai kampánya.

"nem látom a néger barátait"
Ők a "csővezetékkel" vannak elfoglalva. Most nyújtják. ;-)

9.11 Újratöltve. Bush elnök akkoriban igen gyenge népszerűségén nagyot dobott, hogy a támadás után tűzoltókat tüntetett ki, szerintem Macron ugyanezt a receptet követi, miközben a Cselekvőképes Elnök szerepében tetszeleg.

Rövidzárlat volt - állítólag.

https://hvg.hu/vilag/20190418_Rovidzarlat_okozhatta_a_tuzet_a_NotreDameban

"Ma már olyan automata berendezések vannak, amelyek a hangjelzéssel egyidejűleg már oltanak is."

Aham.
Csakhogy itt nem pl. egy szállodáról, vagy egy irodaépületről van szó, ahol az azonnal beinduló vízsugarak a tűzoltás során viszonylag könnyen helyrehozható károkat okoznak az épületben és a berendezésekben. Itt is idézem:
... il est très compliqué de doter ces bâtiments anciens d’appareils d’extinction automatique. D’abord pour des raisons architecturales. L’autre problème majeur, de ces équipements c’est, paradoxalement… les risques qu’ils font courir au bâtiment.
« Les systèmes d’extinction automatique peuvent se révéler extrêmement destructeurs, assure l’ancien patron des sapeurs-pompiers de Paris. C’est toujours très délicat de les installer car cela se déclenche très rapidement et peut tout simplement détruire des œuvres inestimables. » En clair, les systèmes anti-incendie font « courir plus de risque et causent plus de dégâts qu’ils ne sont utiles en cas d’incendie. »
http://www.leparisien.fr/faits-divers/six-questions-sur-l-incendie-de-notre-dame-de-paris-15-04-2019-8054094.php

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés