A palesztinok sosem fogják elfogadni Izraelt

2019. április 18. 21:08

Beni Morisz
Neokohn

Palesztinában 1948-ban: mindössze néhány atrocitás, elhanyagolható számú nemi erőszak történt, és nem űzték ki előre eltervezett módon az arabokat.

„A múltban feldolgozta a palesztin menekült-kérdés 1948-as kialakulását, amit olyan etnikai tisztogatásnak nevezett, amelyre szükség volt Izrael létrejöttéhez. Máig kiáll akkori tétele mellett?

Az etnikai tisztogatás nem jó szó, negatív kicsengése van a jugoszláv háború óta. A szerbek ’90-es évek során elkövetett bűnei közé tartozott a civil lakosság széleskörű és előre eltervezett elűzése, illetve tömeggyilkosságok és a tömeges nemi erőszak is. Ilyesmi nem történt Palesztinában 1948-ban: mindössze néhány atrocitás, elhanyagolható számú nemi erőszak történt, és nem űzték ki előre eltervezett módon az arabokat. Ha lett volt előtervezés, annak nyoma lenne: például egy katonai vezető azt írná, hogy »ezt és ezt a települést elűztem a vezérkar ezen és ezen utasítása alapján«.

Tehát a cionista vezetőségnek nem voltak tervei a lakosságcserére?

Voltak ilyen tervek, de ezek nem azonosak az arabok elűzésének terveivel. Igen, a ’30-as évek során, de még a ’40-es évek elején is gondolkodtak bizonyos politikusok — főleg David Ben-Gurion és Chaim Weizmann — az arab lakosság zsidókra való kicserélésében vagy önkéntes elszállításában. A britek ezt a tervet még elfogadták 1937-ben, a Peel Bizottság jelentésében, ám később nem cselekedtek így. Mikor ezt látta a cionista vezetőség, a tervet ejtették, ugyanis csak felkavarta volna az arabokat. A cionista mozgalom azonban sosem fogadta el a lakosságcserét, mint alapvető programot. Mikor megtörtént az arabok elűzése, az parancsok nélkül, spontán történt. Sőt 1947 novemberében és decemberében, a zsidók ellen indított arab háború első hónapjai során még az ellenkezőre is akad példa. 1948. március 24-én Jiszrael Galili, a Hagana zsidó önvédelmi szervezet első számú embere arról írt utasítást a zsidó katonai vezetőknek, hogy mérsékeljék magukat. Azt írta, hogy az arab lakosokkal a Hagana általános elveinek megfelelően kell bánni, azaz tisztelni kell jogaikat, életüket és vagyonukat. Ez áprilisban aztán megváltozott. Mikor a palesztinai zsidó közösséget, a jisuvot körbevették az arabok, és a britek távoztak, megkezdődött az arab falvak elűzése, ám ez még akkor sem volt általános politika. Egyes településeket elűztek itt és ott, de nem volt etnikai tisztogatás.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/147021

Ajánljuk még a témában