Figyeljünk a kiégés jeleire!

2019. április 18. 20:58

Ács-Fehér Kinga
20on
Pályakezdőként már a nyugdíjas éveinket várjuk, munkahelyünkre csak hosszú készülődési idő után, jó nagy adag gyomorgörccsel karöltve indulunk el.

„Kimerültség, motivációhiány

A kiégés egyik legfőbb tünete az erőtlenség. Ekkor megállás nélkül fáradtnak érezzük magunkat: se kedvünk, se energiánk semmihez, még ahhoz sem, ami régen lázba hozott. Ebben az állapotban pályakezdőként már a nyugdíjas éveinket várjuk, munkahelyünkre csak hosszú készülődési idő után, jó nagy adag gyomorgörccsel karöltve indulunk el.

Feledékenység, koncentrációhiány  

A Burnout-szindróma gyakran párosul feledékenységgel és koncentrációhiánnyal is. Jellemző a »semmire sincs idő« érzés: előfordulhat, hogy pontatlanok vagyunk a határidők betartásában, az összetettebb feladatok pedig egyre nagyobb kihívást jelentenek számunkra. Munkánk szervezetlenebbé válik: az eddig megszokott precizitást és magabiztosságot egyre ritkábban érzékelik munkatársaink.

Egészségügyi problémák

Amikor testünk kimerül, azt az immunrendszerünk is érzi, fertőzésekre és megfázásokra sokkal fogékonyabb lesz a szervezetünk. Érdemes átgondolni, hogy többször betegedtünk-e meg az elmúlt fél évben, mint általában szoktunk.

A tartós burnout számos egyéb betegségnek is lehet a kiváltó oka. Mellkasi fájdalmat, légszomjat, gyomor- és bélrendszeri fájdalmat, ájulást, fejfájást, emésztési problémákat és szívpanaszokat mind a kiégés tüneteiként tartják számon. A felsorolt tünetek persze más betegségek előfutárai is lehetnek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában