Requiescant in pace

Elhunyt Hámos László, az amerikai magyar kisebbségvédelem úttörője

2019. április 17. 21:13
Szerda hajnalban elhunyt Hámos László, az amerikai magyar diaszpóra egyik vezető személyisége, a határon túli magyarok jogainak harcos védelmezője, több amerikai magyar szervezet alapítója és elnöke.

New Yorkban szerdára virradóan elhunyt Hámos László, az amerikai magyarság egyik ismert személyisége, a Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF ) társalapítója és elnöke. 

A 68 esztendős Hámos László Párizsban született erdélyi és felvidéki magyar szülők gyermekeként , de az Egyesült Államokban, New York mellett, New Jerseyben  nőtt fel;  eleinte jogászként dolgozott, de később a határon túli magyarságért emelte fel a szavát.

Hámos problémásnak látta, hogy a kommunista Románia szalonképes az amerikai kormány szemében, ezért fel akarta hívni a figyelmet az erdélyi magyarok elnyomására. 1976. május 8-án tiltakozó akciót szervezett Románia New York-i konzulátusa elé. Ezután alapította meg a Magyar Emberi Jogok Alapítványt (HHRF), amely a mai napig működik. Idővel Hámos László a magyar diaszpóra egyik befolyásos vezetője volt. 
A rendszerváltoztatás után is aktívan tevékenykedett a határokon kívül élő erdélyi, felvidéki és kárpátaljai magyarok jogainak védelme érdekében. 
1990-ben ő szervezte meg Tőkés László erdélyi református püspök első amerikai körútját, majd ezt követően aktívan részt vett határon túli magyar személyiségek, illetve szervezetek washingtoni látogatásainak megszervezésében.

Az általa irányított HHRF – amely New York mellett Budapesten és Kolozsváron is irodát tart fenn – többször mozgósította a nyugati szervezeteket, támogatást gyűjtve a határon túli magyar civil szféra helyzetének javítására, az önfenntartás előmozdítására, a határon túli magyar oktatás és kultúra támogatására. 

A HHRF elnökeként Hámos László a többi között tiltakozó dokumentumot nyújtott be a Fehér Háznak a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Református Kollégium visszaállamosítása miatt. Az amerikai törvényhozás magyar frakcióközi csoportja egyik társelnökeként pedig sürgette a román kormányt és az amerikai külügyminisztériumot, hogy lépjen fel az Erdélyben elkobzott egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása érdekében. 

Összesen 27-szer hallgatták meg különböző kongresszusi bizottságok ülésein, és ezer oldalnyi tanulmány, publicisztika maradt utána. Volt alkalma találkozni Bill Clintonnal és alelnökével, Al Gore-ral, majd George W. Bush-sal is.

1991-ben társalapítója volt az Amerikai Magyar Koalíciónak. Úgyszintén elnöke volt a New York-i Magyar Házban működő Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulatnak. 2012-ben ő indította el a Reconnect Hungary programot az egykori New York-i kormányzó, George Pataki segítségével. A ReConnect Hungary magyar gyökerű amerikai fiatalokat hoz nyaranként Magyarországra.

Hámos László rendszeresen részt vett nemzetközi emberi jogi konferenciákon, ahol következetesen kiállt a magyar kisebbségek jogainak érvényesítéséért.

(MTI, HHRF)

 

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés