Csányi üzent

2019. április 16. 10:12

Hargitai Miklós
Népszava

Meglehet, a demokrácia-autokrácia tengelyen elfoglalt pillanatnyi helyzetünkről akart elmondani valamit.

A bejelentés rövid távon nem a bankárt, hanem a kormányfőt hozta kényelmetlen helyzetbe, Orbánnak ugyanis egyszerűen nincs annyi legális jövedelme, amennyit az évente többszöri, darabonként legalább másfél millió forintos repülések kerülnek. A vagyonnyilatkozatában szereplő fizetésből nem telik rá, más forrásból a hivatalos papírok szerint nem kap pénzt, megtakarítása sincs – a kör itt bezárul. Nettó 1,15 millió forintos havi fizetésből – három kiskorú gyermek, két háztartás, számos alkalmazott és autó mellett – nem lehet milliókat félretenni szórakozási célra.

Elképzelhető, hogy a felesége tartja el, és ő fizeti a férj költséges hobbiját (mivel Lévai Anikó vagyonnyilatkozata nem nyilvános, nem zárhatjuk ki), de attól tartunk, ezzel a magyarázattal a jogszerűség mellett a férfiúi és vezetői kompetenciák látszatára is gondosan ügyelő Orbán Viktor nem szívesen állna ki a saját választói elé. Akkor viszont csak két lehetőség marad: vagy arra célzott az OTP Bank vezére, hogy a miniszterelnöknek vannak más, ismeretlen (tehát szükségképpen illegális) forrásból származó jövedelmei is, amelyek révén játszva az asztalra tudja csapni az – esetenként – másfél milliót, vagy pedig arra, hogy másképp szokott fizetni.

A »másképp« egy jogállamban természetesen elképzelhetetlen – hiszen mivel is viszonozhatná jogszerűen egy dollárban is milliárdos pénzember szívességeit egy középvállalati vezető szintjén megfizetett állami csúcshivatalnok –, de talán épp ez volt Csányi üzenetének a lényege. Meglehet, nem is az ország első emberének anyagi helyzetéről, hanem a demokrácia-autokrácia tengelyen elfoglalt pillanatnyi helyzetünkről akart elmondani valamit. Mindegy is, hogy mit: akár azt, hogy egy ilyen típusú rezsimben a csúcson korlátlanok a pénzügyi erőforrások, akár pedig azt, hogy ha úgy van, akkor egy Csányi Sándor kaliberű embernek is be kell szállnia a korrupt hatalom tisztára sikálásába, egyiknek sincs pozitív olvasata. Pontosabban: Orbán Viktor talán örül – ki fog derülni –, az adófizető állampolgár, az üzenet tényleges címzettje viszont biztosan nem lesz boldogabb.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/146822