Variációk pénzmosásra

2019. április 16. 10:34

Boros Imre
Magyar Hírlap

Értelemszerű, hogy az illegális mosatlan pénzek szabad mozgását a készpénz biztosítja.

„Mosni azokat az összegeket szükséges, amelyek a jogszabályok megkerülésével vagy megsértésével kerültek a tulajdonosaikhoz. A pénz többféleképpen lehet »piszkos«, ezek az összegek bűnözésből, általában adócsalásból, az egyes országok pénzügyi rendelkezéseinek kijátszásából származhatnak, tehát mosás nélkül a tulajdonosukra büntetőjogi következmények várnak. Értelemszerű, hogy az illegális mosatlan pénzek szabad mozgását a készpénz biztosítja. Ezért is törekszenek arra a hatóságok, hogy a pénzforgalom minél nagyobb hányadát beszorítsák a digitálisan követhető forgalmi körbe.

Néha azonban mégis szüksége van a tulajdonosnak készpénzre, mint nekem is volt a minap az egymilliót messze alulmúló, néhány százezres summára. Be is mentem a bankba, ahol már több évtizede vezetik a számlámat. Pontosabban szólva a bank, ahol a számlám van, minket (ügyfeleket) egyszer már szőröstül-bőröstül áruba bocsátott, de a körítés, az épület, a fiók ugyanaz. Csak a banklogó változott. A pénztárnál bejelentettem az igényemet, odaadtam a kártyámat, sőt a személyi igazolványomat is. A pénztáros mégis rázta a fejét, és a lakcímkártyát is kérte, ami nem volt nálam. Mondtam, a képernyőn vannak az adataim, kérdezzen rá bátran, hol is lakom, megmondom. De csak rázta a fejét. Kérdezzen mást, ha akar, az anyám nevét, a telefonszámomat, e-mail címet, levelezési címet, bármit, ami alkalmas az azonosításra, javasoltam. A válasz újra merev elutasítás. Ez a szabály.

Egy készséges munkatárs végül a segítségemre sietett (ő legalábbis úgy gondolta akkor), és megemeltette a szükséges összegre a napi limitemet, amennyit automatából is felvehetek. A fiók előtti automata azonban éppen rossz volt. Egy másik pedig nem tudott a limitemelésről, és kis összeggel »vigasztalt«. Más bankok automatái pedig arra figyelmeztettek, hogy ne vigyem túlzásba a pénzfelvételt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/146826