Bevetik az ősrégi baloldali toposzt: ha már a helyesírás nem megy

2019. április 16. 15:02

Orbánt Hitlerhez hasonlítja a szekszárdi MSZP.

Ezt írja az MSZP szekszárdi szervezete a közösségi portálon: „Magyarországon a kormány az alternatív történetírást szembeállítja a tudománnyal az év eleje óta, Külön intézmény foglalkozik a magyarságkutatással.”

Ha hihetünk a helyesírási szabályoknak, akkor tagmondatot nem kezdünk nagy betűvel. És nem a történetírás, hanem a történelemírás kifejezést kell használni, ha tudományról van szó. A történetírást pl. Anonymus művelte, a történelemről pedig történészek írnak, vagy alternatívan, vagy hagyományosan.

És az MTA által kiadott legújabb szabályzat értelmében az eredetkutatás, valamint a besúgóhálózat szavunk egybeírandó, előbbi akkor, amikor jelöletlen birtokos jelzői összetétel esete áll fent, utóbbi akkor, amennyiben „arról van szó, hogy a(z) »besúgó« valamilyen képességre, rendeltetésre vonatkozik, a(z) hálózat nem vagy nem pusztán pillanatnyi cselekvést, tevékenységet végez, illetve folyamatot átél, elszenved, akkor a kifejezést egybe kell írni.” Ezek szerint legalább minimum véleményes a feliratok többsége.

”Fojtatlyák?”

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/146851

Ajánljuk még a témában