A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk

2019. április 16. 07:16

Országszerte megemlékeznek a vészkorszakban elvesztett életekre.

 Kedden van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, ebből az alkalomból országszerte több városban lesznek rendezvények. A központi megemlékezést délután tartják Budapesten, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhelynél, ahol Trócsányi László igazságügyi miniszter mondta beszédet.  A dokumentációs központban délelőtt 10 órától 18 óráig rendkívüli történelemóra és tárlatvezetés lesz iskolás csoportoknak.

A budapesti gettó emlékfalánál botlatókövet helyeznek el. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) rendezvényén Hegyi Tibor emléke előtt tisztelegnek, aki 1911-ben született és 1942. december 16-án hunyt el a Jablocsnoje munkatáborban, munkaszolgálat során. Szolnokon a botlatókövek mentén sétálnak a megemlékezők az egykori zsinagógához.

Makón a megemlékezésen a Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon című projekt várost érintő beruházásait is bemutatják, továbbá átadják a makói zsidóság emlékéért elismeréseket. Az Országgyűlés 2000-ben meghozott döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/146807

Ajánljuk még a témában