Katonákat gyilkolt meg a Boko Haram Csádban

2019. április 15. 14:22

A terrorszervezet fennállása 27 ezer embert ölt meg.

Hét csádi katona életét vesztette, tizenöt pedig megsebesült a Boko Haram nigériai terrorszervezet támadásában hétfőre virradóra. A dzsihadisták 63 embert vesztettek – közölte Azem Bermandoa katonai szóvivő. A szélsőségesek a Csád-tó környékén található Bouhamára csaptak le.

A szóvivő elmondta, hogy Daoud Yaya Brahim csádi védelmi miniszter és Taher Erda vezérkari főnök a helyszínen értékeli a helyzetet. A nigériai dzsihadisták egyre gyakrabban támadják a Csád-tó környékét. Március végén 23 csádi katona vesztette életét egy rajtaütésben. Helyi jogvédők aggodalmukat fejezték ki a Boko Haram egyre rendszeresebbé váló támadásai miatt. Két év szünet után Csád tavaly újra a terroristák célkeresztjébe került. A nigériai szélsőségesek 2018 júniusa óta legalább hétszer csaptak le csádi területen. Február végén több mint 500 csádi katona utazott Nigériába, hogy segítsen a helyi hadseregnek a terroristák elleni küzdelemben.

A Boko Haram támadásaiban több mint 27 ezren vesztették életüket és 1,8 millióan váltak földönfutóvá Nigériában. A szélsőségesek a szomszédos Nigert, Csádot és Kamerunt sem kímélik. A környékbeli országok 2015 óta közös hadműveletben küzdenek a dzsihadisták ellen a Csád-tó környékén.

(MTI)

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/146776

Ajánljuk még a témában