Tűz

Ég a párizsi Notre-Dame!

2019. április 15. 19:36
Lángol Párizs gótikus székesegyháza, az okok egyelőre nem tisztázottak, baleset eshetőségéről is beszélnek. A tűz tovább terjed, a tetőzet rövid idő alatt leégett, és beomlott a középső huszártorony is.

Ég a Notre-Dame katedrális Párizsban. A kigyulladás oka egyelőre ismeretlen, a BBC szerint hivatalos források renovációs munkához köthető tűzesetről beszélnek.

A tűz gyorsan tovább terjedt, a tetőzet rövid idő alatt leégett, és beomlott a középső huszártorony is. A tűzoltók és rendfenntartók már a helyszínen dolgoznak, a környéket lezárták.

Élő közvetítés

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere „szörnyű tűzről” beszél, és arra kéri az embereket, hogy tiszteljék a lezárt terület határait, hogy a biztonságos rendet fenntartsák.

A tűz gyorsan tovább terjedt, a tetőzet rövid idő alatt leégett, és beomlott a középső huszártorony is.

Összefoglaló: a Notre-Dame történetéről.

Videó: a Notre-Dame tornyának beomlásáról.

„Egy rész belőlünk ég most” – fogalmazott a helyszínre siető Emmanuel Macron francia elnök, aki kifejezte együttérzését „minden katolikussal és minden franciával”.

Macron épp a sárgamellényes tüntetések és saját országjárása kapcsán akart ma este nagy tévébeszédet tartani a franciáknak, de a tűzeset miatt lemondta azt.

Késő este Laurent Nunez francia belügyminiszter-helyettes az AFP szerint arról beszélt: nem biztos, hogy a katedrális megmenthető.

Erről beszéltek francia tűzoltóparancsnokok is: nem biztosak abban, hogy meg tudják fékezni a dühöngő tüzet.

A francia katolikus egyház a tavalyi évben már sürgős támogatást kért a rossz állapotba került gótikus katedrális renoválására.

(Képek: Infobae América Twitter; Instagram)

Összesen 230 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Semmi gond, ha leég, már úgyis régi volt. Felhúznak egy mecsetet a helyére, és minden a legnagyobb rendben lesz. Akinek meg nem tetszik, az rohadt náczi.

Na, ez egy europai ertek!
Es nem vigyaztak ra elegge.

Lehet, hogy az a baj, hogy adott, csak trehányan dolgoztak. Valahol azt olvastam, hogy megindult a rekonstrukció. A Notre Dame ugyan az "első" francia katedrális, de a turisták a helyrehozatalig nézhetnek mást. Chartres pl. egész közel van, de ott van még Amiens, Rouen, Reims etc. Amikor arra jártam csak pislogtam az irigységtől, ott minden megmaradt, nálunk meg a harcok miatt a falak csak térdig érnek.

Nem kell majd költeni a karbantartásra.

Na jó, igazából nincs kedvem viccelni. Rettenetes.

Hát, jó, nyilván újjáépítik, de a mi Mátyás-templomunkról sem hisszük el igazán, hogy középkori, tekintettel arra, hogy a középkori részeket a derék Schulek Frigyes porig rombolta. Itt is ez lesz a gond.

Egy anekdota szerint egy gyulafehérvári kanonok a 30-as években nézegette az épülő gyulafehérvári ortodox bazilika kupoláját, amelyet széndékosan nagyobbra építettek, mint a középkori katolikus katedrálist (ahol többek között egy bizonyos Hunyadi János nyugszik). A kanonok ezt mondta:
- Hát, jó. Nagyobbat építeni tudtok. De régebbit soha!

Macron szimbólikus leégése.

Szerinted úgy ég mint a Reichstag?

Látva Európa szellemi állapotát, és látva a tűz martalékává váló Notre Dame-ot, azt gondolom ez egy szimbólikus esemény.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés