Tűz

Ég a párizsi Notre-Dame!

2019. április 15. 19:36

Lángol Párizs gótikus székesegyháza, az okok egyelőre nem tisztázottak, baleset eshetőségéről is beszélnek. A tűz tovább terjed, a tetőzet rövid idő alatt leégett, és beomlott a középső huszártorony is.

Ég a Notre-Dame katedrális Párizsban. A kigyulladás oka egyelőre ismeretlen, a BBC szerint hivatalos források renovációs munkához köthető tűzesetről beszélnek.

A tűz gyorsan tovább terjedt, a tetőzet rövid idő alatt leégett, és beomlott a középső huszártorony is. A tűzoltók és rendfenntartók már a helyszínen dolgoznak, a környéket lezárták.

Élő közvetítés

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere „szörnyű tűzről” beszél, és arra kéri az embereket, hogy tiszteljék a lezárt terület határait, hogy a biztonságos rendet fenntartsák.

A tűz gyorsan tovább terjedt, a tetőzet rövid idő alatt leégett, és beomlott a középső huszártorony is.

Összefoglaló: a Notre-Dame történetéről.

Videó: a Notre-Dame tornyának beomlásáról.

„Egy rész belőlünk ég most” – fogalmazott a helyszínre siető Emmanuel Macron francia elnök, aki kifejezte együttérzését „minden katolikussal és minden franciával”.

Macron épp a sárgamellényes tüntetések és saját országjárása kapcsán akart ma este nagy tévébeszédet tartani a franciáknak, de a tűzeset miatt lemondta azt.

Késő este Laurent Nunez francia belügyminiszter-helyettes az AFP szerint arról beszélt: nem biztos, hogy a katedrális megmenthető.

Erről beszéltek francia tűzoltóparancsnokok is: nem biztosak abban, hogy meg tudják fékezni a dühöngő tüzet.

A francia katolikus egyház a tavalyi évben már sürgős támogatást kért a rossz állapotba került gótikus katedrális renoválására.

(Képek: Infobae América Twitter; Instagram)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/146793

Ajánljuk még a témában