A hatóságok fel akarják oszlatni az ülősztrájkot Kartúmban, de a tiltakozók ellenállnak

2019. április 15. 12:30

A tiltakozók a forradalmuk vívmányait szeretnék megvédeni a katonai vezetés elől.

A szudáni hatóságok fel akarják oszlatni a védelmi minisztériumnál napok óta ülősztrájkot folytató tüntetőket, de tiltakozók siettek a helyszínre, hogy megakadályozzák a hatósági intézkedést – jelentette a Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva.

Három helyen vontak össze katonákat az ülősztrájk helyszínénél, és arra készülnek, hogy traktorokkal eltakarítsák a kövekből és vasakból épített barikádokat. Az odaérkező tüntetők azonban élőláncot vontak az ülősztrájkot folytatók köré. Mintegy ötezer tiltakozó gyűlt össze az épületegyüttesnél, amely nemcsak a védelmi minisztériumnak, hanem a hírszerzésnek és az elnöki rezidenciának is otthont ad. Egyre több tüntető érkezik a helyszínre, és közben a tömeg azt skandálja, hogy szabadságot és forradalmat akar.

A tiltakozók fő ereje, a Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) nevű betiltott mozgalom előzőleg – látván, hogy tömegoszlatás készül – felszólította a közösségi médiában az embereket, hogy csatlakozzanak az ülősztrájkhoz, és akadályozzák meg a hatósági intézkedést, „védjék meg forradalmukat és vívmányaikat”.

A megélhetési költségek drasztikus megemelkedése volt az egyik legfőbb indok, amiért tavaly decemberben tiltakozások robbantak ki az északkelet-afrikai országban. Az állandósult tüntetések hatására a hadsereg a múlt csütörtökön eltávolította tisztségéből, majd letartóztatta a Szudánt csaknem 30 éven át irányító, 75 éves Omar al-Besír elnököt. A hatalmat átvevő katonai tanács kétéves átmeneti időszakot hirdetett a polgári kormányzás bevezetéséig. Az SPA azonban ezzel nem elégedett meg, és felszólította a hadsereget, hogy azonnal és feltétel nélkül adja át a hatalmat egy átmeneti civil kormánynak, és vonja felelősségre a Besír-rezsim embereit. A védelmi minisztérium előtti ülősztrájk április hatodikán kezdődött.

Az átmeneti katonai tanács vasárnap engedményeket helyezett, azt ígérve, hogy a polgári kormány megteremtése érdekében átalakítják a kabinetet, a titkosszolgálatot, valamint a biztonsági szolgálatokat, és korrupcióellenes intézkedéseket hoznak, eleget téve a tiltakozók követeléseinek.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/146766

Ajánljuk még a témában