Venezuela

Tárgyalási körúton van Latin-Amerikában az Egyesült Államok külügyminisztere

2019. április 13. 08:58

A venezuelai válságról szóló tárgyalási körútra indult Mike Pompeo.

A venezuelai válságról szóló tárgyalási körútra indult pénteken Latin-Amerikába az Egyesült Államok külügyminisztere. Első állomásán, Chilében már tárgyalt, utána Paraguay, Peru és Kolumbia következik. 

Mike Pompeo a chilei Moneda-palotában – az elnöki hivatalban – Sebastian Pinera chilei elnökkel és Robert Ampuero külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket. Megköszönte a mintegy 300 ezer venezuelai menekült befogadását, Maduro venezuelai elnökre utalva pedig elégedettségét fejezte ki, mondván, „Pinera elnök segített nekünk Nicolás Maduro elszigetelésében”. Santiagóban hétfőn tartják a Kanadát és 13 latin-amerikai országot tömörítő Limai Csoport ülését. A tagországok többsége elismerte Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezetőt átmeneti államfőnek. 

Pompeo vasárnap már Kolumbiában lesz, ahol ellátogat a venezuelai határ mentén fekvő Cúcuta városába is. A Kolumbia északkeleti részén lévő nagyvárosban vesztegel február vége óta az amerikai segélyszállítmányok egy része. Mivel a szállítmányokat Guaidó megsegítésére hivatkozva küldte az Egyesült Államok, a Maduro-rendszer megtagadta beengedésüket.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/146683

Ajánljuk még a témában