Ferkó

2019. április 12. 15:58

Zoltai Ákos
Népszava

A jól teljesítő ország nem tudja és nem is akarja a fogyatékkal élő emberek méltó feltételeit megteremteni, a hatalom pedig jellemző cinizmusával elismeri bűneit.

„Pénz pedig lenne rá, hiszen rengeteg uniós forrás érkezik a szociális terület fejlesztésére is. De másra kell. Ráadásul a fogyatékosoknak is járó emberi körülményekhez jól képzett szociális munkások, szakemberek, infrastruktúra is szükséges lenne. Ám a jól teljesítő ország nem tudja és nem is akarja e feltételeket megteremteni, a hatalom pedig jellemző cinizmusával elismeri bűneit. Büszkén mondják, hogy már van stratégiájuk, 2041-es határidővel.

Magdi tárgyalásokra jár, hogy biztonságban tudhassa halála után a fiát. 2017-ben mindössze 929 fogyatékos kapott támogatott lakhatást hazánkban. A kormánynak egyáltalán nem fontos ez a réteg sem: ők a legkiszolgáltatottabbak, nem szervezkednek, sőt tüntetésekre sem járnak. Nem tudnak kiállni magukért.

A jogrendszer pedig készségesen a hatalom segítségére siet, mással legalábbis nehezen magyarázható, hogy miért került vissza másodfokról az ügy oda, ahonnét az egész elkezdődött. A bíró egy olyan felmérés hiányára hivatkozott, amelyet csak egy konkrét hely intézményvezetője készíthet. Ha viszont nincs ilyen intézmény, képtelenség elkészíteni a vizsgálatot, hiába kérik ezt számon Ferkóékon. Magdi nem adja fel, minden sorstársának megígéri, hogy küzdeni fog. Úgy, ahogy 35 éve mindennap.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/146661