Zelenszkijt Macron fogadta

Merkelnek nem az ukrán elnök személye a fontos

2019. április 12. 16:44

Porosenko párttársai Zelenszkij tévésorozatát vizsgálnák.

Németország az ukrajnai államfőválasztás eredményétől függetlenül továbbra is kiáll a kelet-európai ország mellett – jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott megbeszélése után. Hangsúlyozta, hogy Németország szerint nincs alternatívája a kelet-ukrajnai válság politikai rendezését célzó minszki folyamatnak, amelyet elő kell mozdítani, ezért támogatja az úgynevezett normandiai formátumban, Ukrajna és Németország mellett Franciaország és Oroszország részvételével kezdett tárgyalások folytatásának gondolatát.

A kancellár kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy Emmanuel Macron francia államfőtől eltérően miért csak Porosenkóval tárgyal, figyelmen kívül hagyva a másik elnökjelöltet, Volodomir Zelenszkijt. Mint mondta, az utóbbi években rendkívül szoros és „állandó kapcsolatot” építettek ki a hivatalban lévő államfővel. Petro Porosenko kiemelte, hogy választás idején sem lehet „jegelni” az olyan fontos kérdéseket, mint a biztonság és a gazdasági együttműködés.

Először beszélt egymással a két elnökjelölt

Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán elnök mögött álló parlamenti képviselők azt követelték pénteken a belügyminisztertől, hogy indítson büntetőeljárást a Nép szolgája című tévésorozat alkotói ellen. A népszerű vígjátéksorozatban Volodimir Zelenszkij jelenlegi ellenzéki elnökjelölt játssza a főszerepet. Ő alakítja a kissé esetlen, de elveihez hű középiskolai történelemtanárt, aki diákjai unszolására indul el az elnökválasztáson, megnyeri, és ő lesz Ukrajna államfője.

Pénteken két Porosenko-párti képviselő – Irina Herascsenko parlamenti alelnök és Olekszij Honcsarenko – is követelte, hogy ha a kampányfilm készítői ellen lejárás indult, akkor induljon büntetőeljárás a Nép szolgája című sorozat alkotói és főszereplői ellen is. Az alelnök emlékeztetett azokra az epizódokra amelyekben „lelövik a parlamenti képviselőket”, illetve „eltemetik az elnököt”. Rámutatott: Nagyija Szavcsenko képviselő jelenleg is előzetes letartóztatásban van azzal a váddal, hogy terrortámadást készült végrehajtani a parlamentben.

Emmanuel Macron francia ellnök (j) és Jean-Yves Le Drian külügyminiszter (j2) fogadja az ukrán elnökválasztás esélyesének tartott Volodimir Zelenszkij humorista, színészt (b2) a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2019. április 12-én. MTI/EPA Fotó

A filmsorozat egyik epizódjában arról van szó, hogy az elnök álmában lövi szét gépkarabéllyal a parlamentben ülésező képviselőket, a másik jelenetben pedig nem az elnök, hanem egy képzeletbeli korrupt politikus temetése játszódik, és egészében a sorozat egy játékfilm, amiben minden szereplő kitalált, tehát nem valós személy.

Vadim Trojan belügyminiszter-helyettes a képviselőknek azt javasolta, hogy amennyiben bárki személyesen fenyegetve találta magát a sorozattól, forduljon a rendőrséghez, de – mint mondta – eddig ilyen tartalmú feljelentést nem kaptak. Emlékeztetett viszont arra, hogy január 1-je óta a választási törvények megsértését illetően több mint 7500 ügyet jegyeztek fel a hatóságok, és ezek egy része már bírósági szakaszban van.

Az ügy előzménye, hogy csütörtökön a rendőrség eljárást indított egy Zelenszkij-ellenes kampányfilm készítői ellen, közszereplővel szembeni erőszakos fenyegetés címén. Arszen Avakov belügyminiszter közölte továbbá, hogy megerősítették a humorista elnökjelölt védelmét. A rövid reklámfilmben, ami Porosenko egyik internetes kampányfelületén jelent meg, az látható, hogy Zelenszkijt elcsapja egy kamion, majd megjelenik egy kokaincsík, amit felszippantanak. Azt próbálják ugyanis elhitetni róla, hogy kábítószer-élvező. Később Porosenko kampánystábja azt állította, hogy semmi közük a videóhoz, nem tudják, hogyan került az üzenetküldő oldalukra. Eközben Tetyjana Csornovol kormánypárti képviselő az iránt érdeklődött, igaz-e, hogy Zelenszkij 2014-ben katonai behívót kapott, aminek nem tett eleget. Ivan Rusznak védelmi miniszter-helyettes azt válaszolta, hogy utánanéznek.

Közvetlen beszélgetés a két jelölt között

Közben Zelenszkij és Porosenko először beszélt egymással közvetlenül egy tévéműsorban. A hivatalban lévő elnök az 1+1 csatorna stúdiójában volt, míg Zelenszkijt telefonon kapcsolták, mert már úton volt Párizsba, hogy találkozzon Emmanuel Macron francia államfővel. A jelöltek ugyanakkor továbbra sem tudtak megállapodni nyilvános vitájuk időpontjáról. Porosenko április 14-én szeretne Zelenszkijjel vitázni az Olimpiai Stadionban, utóbbi viszont ragaszkodik az április 19-éhez.

Julija Timosenko Haza-párti vezető, aki harmadik helyen végezve esett ki a versenyből, videoüzenetben fordult az állva maradt jelöltekhez, arra kérve őket, hogy a küzdelmük közben ne rombolják le az államfői státus méltóságát, és legyenek egymás iránt emberségesek.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/146665

Ajánljuk még a témában