Már az idő is rasszista egy genderprofesszor szerint

2019. április 9. 15:50
Tudta, hogy az idő fehér lenne, ha lenne faja?

Brittney Cooper, a Rutgers Egyetem gender- és nőtanulmányokra szakosodott professzora arról beszélt egy TED-előadáson, hogy az időnek milyen faji-politikai aspektusai vannak szerinte, és hogy lopták el az időt a feketéktől:

„Jellemzően a feketék és fehérek összefüggésében beszélünk rasszizmusról. Az afroamerikai közösségekben, ahonnan származom, van egy régi, nemzedékeken átívelő viccünk arról, amit CP-időnek, azaz a színesbőrűek időszámlálásának hívunk. Ma már nem mondjuk azt az afroamerikaiakra, hogy színesbőrűek. De ez a régi vicc azzal kapcsolatban, hogy mindig elkésünk a templomból, a kertipartikból, a családi összejövetelekről és még a saját temetésünkről is, nem tűnt el. Személy szerint pontos vagyok, ha az időről van szó. Ahogy az édesanyám mondta, amikor kicsi voltam: mi nem leszünk olyan feketék. Így mi inkább harminc perccel hamarabb érkeztünk mindenhová. De ma inkább az idő politikai természetéről szeretnék beszélni; minthogy ha az időnek lenne faja, akkor fehér lenne. Az idő a fehérek tulajdona.”

Cooper arról is beszél, hogy az időt az európai fehér filozófusok konceptualizálták, és hogy szerintük Afrika történelmen kívüli kontinens, a feketék nem járultak hozzá a történelemhez; ez a tétel pedig Cooper szerint a fehér felsőbbrendűség egyik fő meggyőződése.

Az előadás 2016 októberében hangzott el, de számos amerikai lap azután figyelt fel rá, hogy Cooper a napokban adott egy interjút a National Public Radionak, s az NPR honlapján ezt a több mint két éves előadást is idézte a beszélgetésben. 

Összesen 122 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Istenem, a Rutgers, egykori "alma materem", ahová Soros Gyuri bá' "küldött" annó 1988-ban. Akkoriban meglepett, hogy Amerika "szívében" (valójánban NJ-ben) egy ennyire marxista egyetemen találom magam (minthogy az egyetemről korábban nem hallottam, és tájékozódni sem volt módom) így azt a tényt, hogy Amerika legbalosabb angol szakán tanulok, miközben nálunk épp omlott össze a komenizmus, helyben kellett feldolgoznom. Végül valahogy sikerült, sőt a közeli Princetonon is fel tudtam venni egy kurzust így a világképem egyensúlya is nagyjából helyreállt.

Válaszok:
DrPepper | 2019. április 9. 16:17

Amúgy, hogy a lényeghez is hozzászóljak, a kövér néni nem beszél akkora hülyeségeket. Ha lehántod a szövegéről az afro-fehér kontextust és a megállapításait pl. pár poszt-trianoni magyar kérdés szemszögéből nézed (pl. a Szabadság téri emlékmű), akkor egyértelmű, hogy az idő ill. a történetírás hatalmi kérdés, aminek ha más dimenzióban is, mi is gyakran szenvedő alanyai vagyunk.

Válaszok:
Megtalálta | 2019. április 9. 17:54
Megtalálta | 2019. április 9. 18:03

Felkészülhet a tudás és a szorgalom, mint a fehér elnyomás eszköze.
Egyébként a fehér felsőbbrendűség emlegetése nem rasszizmus? Mert így olyan kicsengése van, hogy hát igen, ez a fehérek már csak ilyen rasszisták, a többi felsőbbrendűséggel meg nem is kell foglalkozni. Vagy foglalkozzanak a fehér felsőbbrendűséggel, csak akkor a rasszista jelzőt magukra alkalmazzák.

Hogy a fenébe létezik, hogy ilyen szarból meg lehet élni? Ilyen haszontalan faszság tanításából, előadásából?

Persze, ha csupáncs ebből az aspektusból nézzük, a pontossághoz mindenki másként viszonyul - így akár európán belül a déliek és északiak között elég nagy a különbség. (Angol) feleségem is elég nehezen szokta meg, hogy nálunk egy 7 órára szóló bulimeghívás gyakorlatilag 1/2 9-et jelent. :) Vagy vegyük a dél-olasz sziesztát, ami egy skandináv számára érelmetlen és értelmezhetetlen.

A történetírás, a környezetvédelem, az infrastruktúrafejlesztés, a gazdaságpolitika, stb, tsb... mind-mind hatalmi kérdés! Részben!

Azok viszont, akik kizárólag hatalmi kérdésként akarnak minden társadalmi, sőt, természeti jelenséget leírni, és manapság baloldalon egyre több ilyet látni (nemek közti viszony hatalmi kérdés, rasszok közti viszony hatalmi kérdés), ők eleve gyanúsak. Azért gyanúsak, mert szerintem sokan és sokszor azért akarnak mindent hatalmi kérdésként láttatni, mert ezzel akarják igazolni a saját hatalmi törekvéseiket.

Válaszok:
DrPepper | 2019. április 9. 21:38

Visszatérve erre a women-, és genderstudies oktatóra, ezek a ... studies szakok tipikusan azok a képzések, ahol minden rosszért az elnyomást nevezik meg, és ezzel igazolva képeznek politikai aktivistákat, és erre hivatkozva szerveznek és obstruálnak jobboldali gondolkodókat.

Ha egy nő nem érzi jól magát a bőrében az az elnyomó férfiak miatt van. Ha egy fekete béna, az nem azért van, mert béna, hanem mert a fehérek elnyomják. Ha egy transzgender öngyilkos akar lenni, az nem azért van, mert abnormális a mentális állapota, hanem a ciszheteró elnyomás miatt van.

Ezek a szakok, és ezek az oktatók abban érdekeltek, hogy minden kisebbség elnyomott áldozatnak érezze magát a többség által, hogy a világot okolhassák minden nyomorukért. Meggyőződésem, hogy évek óta elértünk azt a pontot, amikor erre az egész jelenségre nem lehet úgy tekintetni, mint hasznos idióták elhanyagolható kisebbségére, vagy ártalmatlan hobbira. Ez a masszív áldozatkultúra már kezd veszélyes lenni a társadalomra.

Gondoljunk csak bele, hogy ezek a szemétládák mivel védik az illegális migrációt, miért akarják úgy beállítani az egész határvédelmet, mintha az immorális lenne. Az áldozatkultúra sulykolásával. Mióta hallgatjuk azt, hogy _szegény menekültek_ csak védelmet keresnek? Beteg ez az egész.

Miért, Afrika nem történelmen kívüli kontinens?

Egyébként valóban az idő felfogása az egyik legnagyobb különbség az Afrikában szocializálódott és az Európában felnőtt emberek között. Ezért sem tudnak az onnan érkezők beilleszkedni az itteni életbe.

Az viszont meglepő, hogy ez a különbség a feketék és a fehérek között több, mint 200 év után sem tűnt el az USA-ban. Nyilván azért, mert az idő kezelése jórészt a nem tudatos szocializáció része. És még mennyi ilyen kulturálisan "örökített" évszázadokra, évezredekre visszanyúló különbség van, amit nem lehet csak úgy "átintegrálni", mert a személyiségünk része. Elsősorban az iszlám és a polgári Európa között.

Mit tud erről a sok arctalan, beképzelt, tudatlan és műveletlen pénzember, akik a legújabb utópiával át akarják formálni a világot!

Az európai kultúrában hosszú távon folyamatosan érvényesült az a tendencia, hogy a minőség, hozzáértés, műveltség, teljesítmény vonzó és követendő volt. Marx utópiája adott először fölényérzetet a közepes, átlagos, sőt a mihaszna "munkásnak" a szorgalmas, iskolázott és művelt polgár felett.

Az európai kultúra a termékeivel, produktumaival, intézményeivel, tudásával és művészetével vonzó és követendő volt a világ összes többi társadalma számára, amely találkozott ezzel. A "nyitott társadalom" utópiája a marxistához hasonló fölényérzetet akar beleplántálni az utánzó- és roncstársadalmakba, az ilyenek által, mint ez a fekete rasszizmus-szakértő.

Az iszlámnak azonban nincs szüksége mesterséges fölényérzetre, mert az az eredetétől a sajátja. Neki épp arra van szüksége, hogy az európai társadalmak elveszítsék a teljesítményükre alapozott, kiérdemelt, természetes öntudatukat. A gyökerüket vesztett, infantilis, széplelkű maradékkal könnyen elbánnak, átveszik az uralmat és rákényszerítik a világra a maguk mérgezett ideológiáját. Közben - az ellenállók legyilkolászásával - megoldják a túlnépesedési problémát is.

Alapvetően egyetértek. A Rutgersen mindig voltak hasonló lánglelkű fekete oktatók, így az "én időmben" is , a nevét már elfelejtettem, meg az óráját sem látogattam, akit valamikor a második szemeszter táján kirúgtak a "rohadt fehérek", mert lement az "öljük meg a fehéreket" szintre. Ehhez képest ennek a néninek a helyenként önironikus elmélkedése az időről igen árnyaltnak és tolerálhatónak tűnik - plusz fényévekkel színvonalasabb Kunhalminál és Bangónénál, meg a teljesen behülyült TGM-nél. :)

Válaszok:
DrPepper | 2019. április 10. 6:44

A bárányfelhő is rasszista.

Plusz: a szokásos materialista, Javak, Termelőerők, stb. megközelítéshez képest jóval spirituálisabb.

Ne kerteljünk, kórosan túlsúlyos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés