Labour

„A zsidók a problémák” – nem érdeklik különösebben a brit Munkáspártot a saját antiszemitái

2019. április 9. 11:35
Egyre nagyobb számban hagyják felelősségrevonás nélkül a brit Munkáspárt tagságából érkező antiszemita megnyilvánulásokat.

A Sunday Times a birtokába jutott levelezés alapján megállapítja, hogy a Munkáspárt eljárási rendszere, amellyel az antiszemitizmussal vádolt tagokkal szembeni panaszokat kivizsgálnák és őket felelősségre vonhatnák, késések, tétlenség és a pártelnök közvetlen kollégáinak beavatkozása miatt ellehetetlenített.

863 panasz 53%-a (454 ügy) még kivizsgálatlan, ezek közül 249 esetben el sem indult a vizsgálat. Csupán 176 ügy van folyamatban és összesen csak 29 ügyben tették át az eljárást ahhoz a pártbizottsághoz, amely a tagok kizárásáról dönthet. Az eljárás 409 feldolgozott ügyből 191 esetben semmiféle következménnyel nem járt; 145 esetben hivatalos figyelmeztetést kapott a párttag, ami nem befolyásolja tagságát vagy jelöltként való indulását; kevesebb, mint 30 kizárás történt; néhányan önként hagyták el a pártot. A pártelnök irodájából összesen 101 esetben történt beavatkozás.

Olyan párttagokat nem zártak ki, akik „Heil Hitler”, „A zsidók a problémák” és hasonló online kommenteket tettek közzé, hiába érkeztek be a vonatkozó panaszok több, mint egy évvel ezelőtt. Arra is található példa, hogy olyanokat vettek fel ismét párttagnak, aki „zsidó izraelieket” vádolta meg a 9/11-i terrorcselekmény elkövetésével. Az újság további példákat hoz fel, ahol az extrém nyelvezet semmiféle következménnyel nem járt, az egyik megemlített esetben azért nem függesztették fel az egyik zsidó parlamenti képviselőt „cionista beszivárgónak” hívó párttagot, mert önkormányzati képviselőjelöltként indították a választáson.

A Munkáspárt helyettes vezetője, a Corbynnal az utóbbi időkben rivalizálásba kezdett, saját, szociáldemokrata háttérbázisát erősítő Tom Watson „mélyen sokkolónak és lehangolónak” nevezte az értesüléseket, kinyilvánítva döbbenetét, hogy a Munkáspárt antiszemitizmusával kapcsolatban évek óta zajló botrány semmiféle előrelépést nem hozott a folyamatokban. Margaret Hodge munkáspárti parlamenti képviselő megdöbbenésének adott hangot azon információ hallatán, hogy a pártelnök közvetlen munkatársai befolyásolták az ügyeket, miközben Corbyn és politikai tanácsadója szavát adta neki egy titokban felvételre kerülő találkozó során, hogy ez lehetetlen.

A Munkáspárt szóvivője nyilatkozatában kijelentette: a kiszivárogtatott számok nem helytállóak, úgy emeltek ki idézeteket az e-mailek szövegéből, hogy a tartalmukat manipulálják és a pártelnök irodáját az ügyekbe csupán néhány hétig vonták be, hogy az elmaradásokat ledolgozzák. A Munkáspárt nagyon komolyan veszi az antiszemitizmus elleni küzdelmet, ezért valamennyi panaszt részletesen kivizsgálják, de egyes ügyek kapcsán nem nyilatkoznak. 

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez könnyen elképzelhető.
Talán nem lenne ennyi kütyü, viszont többet beszélnénk egymással.
És a buzikat, leszbiket nem kedvelnénk.
Igaz, az újságjaink sem erre invitálnának bennünket.
Meg a filmjeink, meg a tévéjeink, igaz, sztárriportereink sem lennének.
És a foci is nézhető lenne, meg a,... mi maradt ki?
Ja, lenne olyan, hogy iskola, az egyetem, viszont nem tudnánk, mik azok az NGO-k, főként, ami Soros.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés