Pence: Németország Oroszország foglyává válhat

2019. április 4. 07:47

Az amerikai alelnök úgy véli, az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítésével Berlin elhanyagolja saját és a NATO védelmét is.

Berlin Oroszország foglyává válhat az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítésével – jelentette ki Mike Pence amerikai alelnök szerdán a NATO jubileumi külügyminiszteri tanácskozásához csatlakozó egyik rendezvényen. 

Az alelnök egyúttal – Donald Trump elnökhöz hasonlóan – a NATO védelmi kiadásaihoz történő hozzájárulás teljesítését is sürgette Berlinnél.         „Németország még mindig visszautasítja, hogy a GDP-je két százalékának megfelelő összeggel járuljon hozzá a közös védelmünkhöz” – mondta Pence. Majd azt hangsúlyozta: „egyszerűen elfogadhatatlan, hogy Európa legerősebb gazdasága változatlanul ne vegyen tudomást az orosz agresszió fenyegetéséről, elhanyagolja saját védelmét, és a mi közös védelmünket is”

Mike Pence közölte: amerikai álláspont szerint a német hadseregnek komoly lemaradásai vannak a harckészültségben, és – tette hozzá – a haderőnek több beruházásra van szüksége, hogy szükség esetén helytállhasson. Szorgalmazta a védelmi kiadások növelését a többi tagország esetében is.

Kijelentette: az Egyesült Államok vezető szerepét bizonyítja a NATO-ban, hogy Donald Trump sürgetésére valamennyi tagország megkezdte beruházásait hadereje modernizálására. Elemzők szerint Mike Pence beszéde – amelyben bírálta Németország mellett Törökországot is – beárnyékolja a NATO szerdán kora este megkezdődött jubileumi külügyminiszteri tanácskozását.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/146136

Ajánljuk még a témában