Brexit: Verhofstadt örül May döntésének

2019. április 3. 07:31

Bevonja a brit kormány a Munkáspártot a további egyeztetésbe.

Az Európai Unióból való brit kiválás (Brexit) koordinálásáért felelős EP-tag üdvözölte kedd este Theresa May brit miniszterelnök bejelentését a rendezett Brexit érdekében kigondolt tervéről.

May esti nyilatkozatában kijelentette: a Brexit további halasztására van szükség, hogy elkerülhető legyen a megállapodás nélküli kilépés. Egyenes utalást tett arra, hogy kormánya az ellenzéket is bevonja a megoldás megtalálásába. London a lehető legrövidebb halasztásra törekszik, amely csak addig tart, amíg sikerül elfogadtatni „egy megállapodást” a Brexit feltételrendszeréről – fejtette ki.

Verhofstadt szerint jó, hogy a brit miniszterelnök az ellenzéket is bevonja a megoldás megtalálásába, az AP hírügynökség szerint ezt már korábban is sürgette. „Jobb későn, mint soha” – írta közleményében.

Elutasította Theresa May brit kormányfő újabb javaslatát a brit európai uniós tagság megszüntetésének (Brexit) elhalasztásáról szerdán a német szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának elnöke.

Norbert Röttgen Twitter-bejegyzése szerint a brit kormány és a törvényhozás kapcsolatában kialakult „intézményi patthelyzetben nincs értelme újabb rövid halasztást kérni”. A kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa hozzátette, hogy az Európai Uniónak „ragaszkodnia kellene egy hosszabb halasztáshoz”, amely együtt járna azzal, hogy a közösségből távozni készülő országban is megtartják az európai parlamenti (EP-) választást.

Máskülönben a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) koalíciós társa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) részéről semlegesen kommentálták a brit miniszterelnök új tervét. Az SPD-s külügyminiszter, Heiko Maas csupán annyit mondott, be kell várni, hogy a brit belpolitikában miként értékelik Theresa May elképzelését a Brexit rövid időre szóló elhalasztásáról.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/146058

Ajánljuk még a témában