Családvédelmi konferencia

Európa-szerte példaértékűnek tartják a magyar családpolitikát – Novák Katalin a Mandinernek

2019. március 29. 18:18

A hazai családi adókedvezmények és családbarát intézkedések rendkívül pozitív visszhangra találtak a nemzetközi szakértők és politikusok körében – mondta Novák Katalin, az Emmi államtitkára lapunknak. A veronai európai családvédelmi konferencián értük utol a politikust, azon a rendezvényen, amelynek egyik meglepetéseként egy homoszexuális olasz rádiós is kiállt a hagyományos családi értékek mellett.

A tradicionális családi értékeket megkérdőjelező, sőt, relativizáló európai trendek között különösen fontos az a nemzetközi konferencia, amely a családi értékek védelmében, a hagyományos családmodell érdekében szerveztek meg az olaszországi Veronában. A rendezvényen olyan politikusok gyűltek össze, mint Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Lorenzo Fontana családügyi miniszter (mindketten a bevándorlásellenes Liga politikusai), illetve számos szakértő, aktivista és egyházi személyiség is előadást tart. A résztvevők között van Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár, Beneda Attila helyettes államtitkár, valamint hazánk vatikáni nagykövete, Habsburg-Lotharingiai Eduárd is.

A konferencia kisebb meglepetése volt

Giuseppe Cruciani, a vállaltan meleg olasz rádiós újságíró felszólalása a családvédők véleménynyilvánítási joga mellett,

aki rámutatott, hogy elfogadhatatlannak tartja a kongresszus ellen indult kampányt. Hozzátette, hogy a kongresszus résztvevőinek joga van ellenezni az abortuszt vagy a melegházasságot, nem szabad elnyomni a hagyományos családfelfogás híveit.

Novák Katalin államtitkárt is sikerült utolérnünk a konferencián, akit a magyar családpolitika nemzetközi visszhangjáról is kérdeztünk.

Milyen a magyar családpolitika olasz fogadtatása?

Két évvel ezelőtt Budapesten zajlott ez a rendezvény The Budapest Family Summit címmel, ennek sikere nyomán kaptunk lehetőséget arra, hogy Veronában is bemutathassuk a magyar családpolitikát. Van is mit bemutatni, hiszen a magyar társadalom kilenc éve támogatja a kormány egyre bővülő családpolitikáját. Személyes tapasztalatom, hogy hasonlóra vágynak a családcentrikus olasz állampolgárok is, akik látják a kedvezőtlen tendenciákat országukban. Folyamatosan csökken ugyanis náluk a házasságkötések száma, 70 %-kal megnőtt a válások száma, és az eddigi kormányoktól sem kaptak támogatást. Ezért is jut kiemelt figyelem a magyar kormány családbarát intézkedéseire.

Mik azok a konkrét magyar családpolitikai lépések, amit nemzetközi szimpátia övez?

Kiemelt figyelemben részesül a magyar családpolitikához kapcsolódó adórendszer is, amelynek lényege, hogy a gyermekvállalással arányosan csökkennek az adóterhek.

A szakértők azt is követendőnek tartják, hogy Magyarországon lehetővé tettük a nőknek a család és a karrier párhuzamosságát,

hogy e kettő közt nem kényszerülnek dönteni. Folyamatosan fejlődő bölcsődei rendszerünk is figyelmet kap, illetve hogy a nagyszülők is otthon maradhatnak a gyerekekkel, és a személyijövedelem-adó alól mentesülnek a négygyermekes édesanyáknak. Példaértékű számukra az is, hogy a fiatalok otthonteremtési kedvezményeit is folyamatosan bővítjük.

Mit gondol, a kormány családpolitikája mikor érhet célt a demográfiai tendenciákat illetően? Megállítható a népességcsökkenés?

A demográfiai fordulat az első jelei megmutatkoztak már, 20 éve nem volt olyan magas a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv, mint a tavalyi évben. A tendencia reményeink szerint idén is folytatódik, a magyar kormány ezért dolgozik továbbra is.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/145803

Ajánljuk még a témában